Kad dijete ima izljev bijesa, nemojte raditi veliku grešku

Foto: Pexels

POSLJEDNJIH godina, roditelji i skrbnici skloni su djeci davati digitalne uređaje kako bi ih smirili. No, to je velika greška, pokazuje studija provedena na Sveučilištu Eotvos Lorand University u Mađarskoj.

Prema studiji, ako roditelji redovito koriste digitalne uređaje za smirivanje djece, to dovodi do problema s regulacijom emocija što može uzrokovati teškoće s upravljanjem ljutnjom u kasnijem životu.

"Izljevi bijesa ne mogu se izliječiti digitalnim uređajima. Djeca moraju naučiti kako sama upravljati svojim negativnim emocijama. Tijekom ovog procesa učenja, potrebna im je pomoć roditelja, a ne pomoć digitalnog uređaja", rekla je autorica studije, dr. Veronica Konok.

Pojasnila je da dijete uz digitalne uređaje ne može naučiti regulirati svoje emocije.

"Često vidimo da roditelji koriste tablete ili pametne telefone kako bi skrenuli djetetovu pozornost kada je dijete uzrujano. Djeca su fascinirana digitalnim sadržajem, pa je ovo jednostavan način za zaustavljanje bijesa i vrlo je učinkovit u kratkom roku. Međutim, ako se svijest ljudi o digitalnim uređajima kao neprikladnim alatima za liječenje napada bijesa poveća, mentalno zdravlje i dobrobit djece će se pogoršati", upozorila je profesorica Caroline Fitzpatrick s kanadskog Sveučilišta Sherbrooke.

Djeca koja se smiruju uz pametne telefone slabije kontroliraju ljutnju i frustraciju

U studiji je sudjelovalo više od 300 roditelja djece u dobi od dvije do pet godina. Ispunili su upitnik koji je procjenjivao korištenje medija od strane djece i roditelja.

Prema nalazima, kada su roditelji koristili digitalne uređaje kao pomoć u regulaciji emocija, djeca su godinu dana kasnije pokazivala slabije vještine upravljanja ljutnjom i frustracijom.

Studija je objavljena u časopisu Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.