Kako pomoći djetetu da zavoli učenje? Poduzetnica dijeli tri inovativna pristupa

Foto: Pexels

U vremenu kada su djeca stalno okružena tehnologijom, mnogi roditelji, uključujući i poduzetnicu i majku četvero djece, Nataliju Mikhailovu, traže načine kako učenje učiniti privlačnijim i zabavnijim. "Identificirala sam nekoliko učinkovitih metoda koje su mojoj djeci pomogle da zavole učenje", kaže Natalia. U nastavku dijeli svoje omiljene strategije koje potiču djecu na aktivno sudjelovanje u učenju.

1. Gamifikacija u učenju: igra kao alat za znanje

Gamifikacija, odnosno korištenje igara u obrazovanju, danas je jedna od najmoćnijih metoda za angažiranje djece. Umjesto da se borite protiv djetetovih hobija, poput videoigara, možete ih iskoristiti kao alat za obrazovanje. Obrazovne aplikacije i igre nude interaktivne sadržaje koji čine učenje zabavnim i potiču djecu na istraživanje.

Primjer: Isprobajte aplikacije koje potiču rješavanje matematičkih zadataka kroz igre, ili aplikacije za učenje jezika koje koriste sustav nagrađivanja. Gamifikacija stvara uzbuđenje i potiče djecu da uče bez osjećaja prisile.

2. Projektno učenje: od teorije do praktičnih izazova

Umjesto oslanjanja na standardizirane testove i pisanje bilješki, Natalia predlaže projektno učenje koje djeci omogućuje učenje kroz praktične zadatke i rješavanje stvarnih problema. Ovaj pristup omogućava im dublje razumijevanje i razvijanje kritičkog mišljenja.

Kako započeti? Neka dijete odabere temu koja ga zanima i pomognite mu osmisliti projekt, bilo da se radi o istraživanju ekosustava ili izradi vlastitog robota. Potaknite ga na interaktivne izazove, poput rješavanja problema u svojoj zajednici ili izrade vlastitih modela.

Projektno učenje ne razvija djeci samo ključne vještine, već ih i uči kako svoje znanje primijeniti u stvarnom životu.

3. Mentorstvo i coaching: učenje kroz iskustvo drugih

Natalia primjećuje da mnoge vještine, koje djeca usvajaju kroz mentorstvo i coaching, ostaju s njima tijekom cijelog života. Kao što coaching pomaže u poslovanju, tako može biti koristan i za djecu u učenju i razvijanju interesa.

Gdje pronaći mentore? Potaknite dijete da se poveže s mentorom koji je stručnjak u području koje ga zanima, bilo da je to učitelj, stariji učenik ili član zajednice. Također, uključivanje u klubove i interesne grupe omogućuje djeci da uče kroz razgovor s istomišljenicima, razmjenjujući ideje i dobivajući podršku.

Mentorstvo pruža dublje razumijevanje tema, otvara nova vrata za istraživanje i vodi djecu prema uspjehu te ih inspirira da razvijaju vlastite talente.

"Uz ovakve metode, učenje može postati zanimljivo i korisno iskustvo za djecu. Kombinacijom gamifikacije, praktičnih projekata i mentorstva možete im pomoći da razviju ljubav prema znanju koja će trajati cijeli život", zaključuje poduzetnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.