Karlovac ima izložbu kakvu nema nijedan grad, klince će oduševiti

Foto: Nikola Tesla Experience Center Karlovac

Nikola Tesla je osoba o kojoj se može neiscrpno govoriti. To je ličnost čiji je životni put nevjerojatan, ali unatoč tome što mislimo da sve znamo i da smo sve vidjeli, postoji još cijeli niz predmeta koji se vezuju za njegov život, a koje do sada vjerojatno niste imali priliku vidjeti. Ipak, neke stvari odsad su dostupne javnosti, a možete ih pogledati u Karlovcu, gradu u kojem se ovaj izumitelj školovao.

Na prvom katu Nikola Tesla Experience centra Karlovac, u sklopu proslave prvog rođendana Centra, možete pogledati informativnu izložbu originalnih dokumenata i učila iz fizike iz doba Teslinog školovanja. Čak devet dokumenata svjedoči o Nikolinom vremenu provedenom u Karlovcu, tada Rakovcu, kao učeniku Velike kraljevske realke na kojoj je maturirao 1873. godine.

Nikola Tesla bio je ukoren zbog ocjene iz matematike

Na izložbi možete pogledati pedagoške knjige i opće spise iz kojih možete vidjeti pod kojim je brojem Nikola Tesla upisan u školu, spis u kojem moli prijepis Zapisnika maturalnog ispita, te molbu u kojoj traži pristupanje maturalnom ispitu. Među zapisnicima nalazi se čak i jedan u kojem se spominje da je Tesla bio među ukorenim učenicima zbog slabe ocjene iz matematike.

Izložen je i dio učila iz bogate zbirke učila kabineta iz fizike iz 19. i 20. stoljeća, koja su na čuvanje prepuštena Gimnaziji Karlovac. Neki su uređaji i danas korisni u nastavi kao demonstracijsko sredstvo iz područja optike, mehanike, akustike, termodinamike, elektrostatike i elektrodinamike. U Centru je izloženo 10 učila: polarizator, potenciometar, učilo za prikaz mehaničkih valova, spektroskop, kuglasto iskrište, Ruhmkorffov induktor, mali parni stroj, dinamometar, Savartovo zvono i elektrostatički stroj.

Izložba je otvorena do 24. srpnja 2024.

Cijela zbirka učila iz fizike broji 36 predmeta, te su dio inventara nabavljenog nakon spajanja Kraljevske velike realke na Rakovcu i Kraljevske gimnazije u Karlovcu u Kraljevsku veliku realnu gimnaziju na Rakovcu 1882. godine. Restaurirana su 2013./2014., a zbog svog povijesnog značaja, kao i značaja u smislu tehničkog dobra, zbirka učila proglašena je u školskoj godini 2014./2015. kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Informativna izložba ostaje otvorena do 24. srpnja 2024., inače datuma godišnjice Tesline mature u Karlovcu. U tom periodu, 10. srpnja, obilježava se i Teslin rođendan. Posjetitelji izložbu mogu pogledati uz kupnju ulaznice u radno vrijeme Centra - od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati, te vikendom i blagdanima od 10 do 18 sati.

Nikola Tesla Experience Center Karlovac jedinstven je centar posvećen geniju elektriciteta. Edukacijsko-turistički kompleks smješten je na adresi Rakovac 6 u Karlovcu, tik do škole u kojoj je mladi Nikola maturirao 1873. godine. Sa svojih 700 četvornih metara prostora, raspoređenih na tri etaže, mjesto je to gdje se tehnologija susreće s vizijama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.