Konzumiranje ove hrane u trudnoći može smanjiti rizik od autizma djeteta za 20 posto

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

KONZUMIRANJE ribe tijekom trudnoće može smanjiti vjerojatnost da će djetetu biti dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra za 20%, pokazalo je novo istraživanje. Uzimanje dodataka ribljeg ulja nije dalo isti rezultat.

"Ova studija pruža još više dokaza o sigurnosti i dobrobiti redovite konzumacije ribe tijekom trudnoće. Druge dokazane prednosti uključuju manji rizik od prijevremenog poroda i poboljšani kognitivni razvoj", rekla je dr. Emily Oken, koautorica studije i profesorica na Harvard Medical School i Harvard Pilgrim Health Care Instituteu.

Istraživači su ispitivali unos ribe kod 10.800 trudnica i suplementaciju ribljeg ulja kod 12.646 trudnica radi povezivanja s dijagnozama autizma. Oko 65% do 85% sudionika izjavilo je da nisu uzimali dodatke ribljeg ulja ili omega-3 masnih kiselina.

Omega-3 masne kiseline važne su za pravilno funkcioniranje organa, posebice srca, mozga i očiju. Taj nutrijent može se pronaći u hrani kao što su riba, orasi, sjemenke lana i lisnato povrće ili u dodacima ribljeg ulja. Tijelo ga prirodno ne proizvodi.

Studija je otkrila da je veza između prenatalne konzumacije ribe i niže prevalencije autizma nešto jača za žensku djecu. Dodaci omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće nisu povezani s dijagnozom autizma ili osobinama povezanima s autizmom, istaknuli su istraživači.

Autizam je razvojno stanje koje utječe na to kako ljudi uče, ponašaju se i komuniciraju s drugima. Složen je i istraživači ga ne razumiju dobro.

Nalazi su objavljeni u rujanskom broju časopisa American Journal of Clinical Nutrition. Istraživači su dodali da nisu mogli ispitati koja se riba jela, kada se konzumirala tijekom trudnoće i koliko je omega-3 masnih kiselina bilo u dodacima prehrani. Trudnicama se savjetuje da jedu dva do tri obroka ribe s niskim sadržajem žive tjedno, kako bi pomogli razvoju mozga fetusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.