Kućni ljubimci loše utječu na uspjeh djeteta u matematici, pokazala je studija

Foto: Pexels

Kućni ljubimci donose veselje i ljubav u domove diljem svijeta, no novo istraživanje postavlja zanimljivo pitanje – kakav je njihov stvarni utjecaj na školski uspjeh djece? Znanstvenici iz SAD-a i Velike Britanije proučavali su kako kućni ljubimci mogu utjecati na različite aspekte dječjeg razvoja, uključujući njihove kognitivne sposobnosti i ponašanje u školi.

Studija, objavljena u Naked Science, uključila je više od 14.000 djece rođene između 1991. i 1992. na jugozapadu Engleske. Podaci su prikupljani sve do njihove 18. godine, prateći razvoj i obrazovna postignuća. Prema rezultatima, posjedovanje kućnog ljubimca pozitivno je djelovalo na neverbalnu komunikaciju kod djece mlađe od dvije godine, kao i na jezične sposobnosti petogodišnjaka.

No, studija je pokazala i izazove. Djeca s kućnim ljubimcima imala su nešto više poteškoća u školskim predmetima, kao što su matematika, engleski i prirodne znanosti. Također, kod njih je zabilježena veća hiperaktivnost u ranoj dobi, što može biti povezano s roditeljskom željom da kroz kućnog ljubimca umire nemirnu djecu.

Istraživači su upozorili da se ne smiju donositi preuranjeni zaključci o utjecaju kućnih ljubimaca na djecu. Razvoj djece složen je proces na koji utječu različiti faktori, uključujući socijalno i obiteljsko okruženje. Također, svaki kućni ljubimac ima drugačiju dinamiku i način na koji utječe na dijete.

Istraživači ističu potrebu za daljnjim istraživanjima kako bi se razumjeli dublji utjecaji kućnih ljubimaca na dječji razvoj i školski uspjeh. Možda će buduće studije razjasniti ove nejasnoće i donijeti preciznije preporuke roditeljima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.