Mama pokazala koliko joj se nos promijenio u trudnoći, ljudi se iznenadili

Screenshot: TikTok

DELANEY Hoskins pokazala je kako trudnoća na neočekivane načine mijenja tijelo. Objavila je fotografiju svog lica prije i tijekom trudnoće. Razlika je zapanjujuća. Nos joj se udvostručio, zbog čega je izgledala gotovo neprepoznatljivo. Kaže da se oteklina pogoršala pred kraj trudnoće.

“Iako trudnički nos nije izraz koji se može naći u medicinskoj literaturi, mnoge žene suočavaju se s ovom pojavom dok su u blaženom stanju”, kaže pedijatrica Jessica Madden za The Sun.

Snimka je mnoge iznenadila.

“Zašto se to događa?”, “Sad se bojim trudnoće”, “Nestvarno je koliko se moje lice promijenilo u trudnoći, osobito nos”, neki su od komentara.

@delaneyhoskins

Thank God it went back to normal 🤣🤣

♬ Devil Eyes - There I Ruined It

Zašto nos otiče u trudnoći?

Povećana razina estrogena i progesterona utječe na oticanje stopala te potiče dotok krvi u sluznice, prisiljavajući mišiće i meke kosti u nosu da se prošire, zbog čega nos izgleda punije i poprima drugačiji oblik. 

Zbog toga se žene u trudnoći ponekad bore sa začepljenim nosom i sklonije su krvarenju iz nosa. To se obično događa tijekom trećeg tromjesečja kada visok krvni tlak i zadržavanje vode također mogu uzrokovati oticanje.

Povećanje nosa u trudnoći događa se zbog hormonalnih promjena kroz koje prolazi trudnica. Te su promjene privremene i nakon poroda hormoni bi se trebali vratiti u ravnotežu, a samim time za očekivati je i da će se nos vratiti u normalu, u roku od četiri do šest tjedana nakon poroda. Pokušajte minimizirati unos soli i povećati unos vode kako biste smanjili zadržavanje vode i kontrolirali visoki krvni tlak.

Kada se treba obratiti liječniku?

Uobičajeno oticanje nosa normalna je nuspojava trudnoće i nema potrebe za brigom. No iznenadno povećanje oteklina, osobito na licu, šakama ili stopalima, može biti znak preeklampsije, stanja koje treba što prije prijaviti svom liječniku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.