Mama tvrdi: Roditelji ne odgajaju djecu, stvaraju čudovišta

Foto: Shutterstock

Objava jedne majke na popularnoj platformi za roditelje, Mumsnet, nedavno je izazvala burnu raspravu o modernom roditeljstvu i granicama koje roditelji postavljaju (ili ne postavljaju) svojoj djeci u javnim prostorima.

U anonimnoj objavi, majka troje djece izrazila je frustraciju zbog onoga što smatra "opuštenim" odgojem. Priznaje kako se još uvijek sjeća izazova koji donosi period kada su djeca bila mala, ali ne razumije zašto se neki roditelji danas ponašaju kao da ne vide problem u tome što njihova djeca ometaju druge.

Majka je opisala posjet parku u kojem je njezina osmogodišnja kći pokušavala uživati u danu, ali je naišla na brojne prepreke zbog nesmotrenih mališana i pasivnosti njihovih roditelja.

"Gledali su, a nisu ništa poduzeli"

Dok je djevojčica gradila svoj dvorac od pijeska u velikom pješčaniku, mališani su joj, prema riječima majke, nekoliko puta srušili ono što je napravila, bez ikakve intervencije njihovih roditelja. "Nitko od roditelja nije ni reagirao", napisala je. Osim toga, kći je naišla na djecu koja su stvarala dugačke redove na toboganu i ometala druge u korištenju trampolina i igri na spravama u parku.

"Roditelji su izgledali potpuno nesvjesni frustracije koju su njihova djeca uzrokovala drugima", dodala je. Spomenula je i bebu koja je puzala po podu kafića što je zamalo uzrokovalo nezgodu kada je konobar s punim rukama zamalo pao preko djeteta.

"Tako djeca uče – ali uz našu pomoć"

Majka je u objavi istaknula da razumije kako mališani sami po sebi nisu krivi, no smatra da je upravo u toj dobi važno učiti ih osnovama ponašanja, poput čekanja na red. "Da, to je težak posao, ali tako djeca uče. Činjenica je da mnogi ne odgajaju djecu, stvaraju čudovišta", napisala je.

Rasprava na Mumsnetu pokazala je podijeljena mišljenja. Dok su neki korisnici podržali mišljenje autorice i kritizirali današnji "popustljiv" način roditeljstva, drugi su stali u obranu roditelja djece u toj dobi. Jedan korisnik istaknuo je kako je problem upravo u opuštenosti modernih roditelja: "Previše je djece koja rade što hoće i kad hoće, a roditelji ih samo promatraju."

No, ne slažu se svi s kritikama na račun roditelja. Jedan korisnik napisao je: "Čini mi se da ste jednostavno zaboravili kako je to kada imate dijete te dobi."

Drugi korisnici primijetili su kako djeca, dok su mališani, prolaze kroz faze razvoja koje mnogi još uvijek ne razumiju dovoljno. "Ljudi koji su uvrijeđeni zbog ponašanja male djece, trebali bi se zapitati koliko znaju o dječjem razvoju", dodao je jedan roditelj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.