Meningitis je bolest koju morate znati prepoznati na vrijeme

Foto: 123rf

INTERNETOM se ovih dana širi pretužna fotografija majke u posljednjim sekundama života njenog sina koji je umro od strašnih posljedica meningitisa. Ne želimo njima širiti paniku, ali nakon što je njen sin umro, samo par dana nakon što su posumnjali na dijagnozu, ova si je mama uzela u zadatak širiti svijest o strašnim posljedicama ove bolesti čiji simptomi, posebno u početku, zvuče prilično uobičajeno mnogim manje opasnim zdravstvenim poteškoćama. 

No kada su djeca u pitanju, posebno mala djeca, simptomi meningitisa jako se brzo pogoršavaju i ako ih ne prepoznate na vrijeme postoje velike šanse da se i prije nego potražite pomoć razvije sepsa s kobnim posljedicama. Baš kao što se dogodilo ovom šestogodišnjem dječaku. 

Zato mama Sharon Carver danas glasno priča o svim mogućim simptomima koje roditelji moraju znati, moraju biti upućeni, jer kada je u pitanju meningitis jako je važno promptno reagirati, a ne čekati da se situacija smiri. 

Njihov se sin naime, koji je inače bio zdravo i aktivno dijete, uvečer požalio na glavobolju, što za njega nije bilo uobičajeno, ali kako se sama glavobolja, posebno kod djeca, smatra više simptomom nego bolešću, tako su mu dali sirup protiv bolova u nadi da će glavobolja brzo proći. No već uskoro njegovi su se simptomi pogoršali - počeo je povraćati, vidno je malaksao i tek su ga tada odvezli u bolnicu. No, nažalost, već je bilo kasno jer je meningitis uzrokovao jaku infekciju, nastupila je sepsa i njegovi su organi tijekom samo dva dana počeli otkazivati. 

Nešto strašno, o čemu tu i tamo čitamo, ali svi nekako mislimo da se to ipak događa - drugima. 

I baš je zato jako važno znati koji su sve simptomi koji upućuju na ovu opasnu dijagnozu. 

No, prije svega valja znati da postoji nekoliko vrsta meningitisa. Svakako je najopasniji bakterijski meningitis, koji se, kao i virusni, prenosi kapljičnim putem, a bolest se jako brzo razvija i nerijetko ostavlja kobne posljedice. Smrtnost je kod bakterijskog meningitisa prilično velika, posebno kod manje djece, ali je isto tako i puno rjeđa od primjerice virusnog meningitisa, koji ima blaže posljedice te se dijete već nakon 7 - 10 dana osjeća puno bolje, bez specifičnog liječenja. 

No kada je u pitanju bakterijski meningitis - situacija je puno gora i kompliciranija. I baš je zato potrebno znati koji su sve simptomi tipični za ovu rijetku, ali strašnu bolest. 

Prvi su simptomi obično glavobolja, povraćanje, malaksalost, povišena tjelesan temperatura, bolovi u zglobovima, kod beba se primjećuju po hladnim rukama i nogama (klasičan znak povišene tjelesne temperature)... a što sve skupa zapravo zvuči prilično uobičajeno za mnoge klasične tegobe - od gripe do crijevnih viroza. 

Često se na koži pojavljuje i gadan osip, dječja koža može biti neuobičajeno hladna, djeca mogu odbijati jesti, piti, plakanje može biti neuobičajeno tiho, ali prisutno. Dakle, simptomi koji mogu ukazivati na najgore, a opet - kako je svako dijete individualno, baš je zato ponekad teško u samom začetku odrediti jesu li to doista simptomi ove opake bolesti. 

No meningitis ima i jedan simptom koji definitivno nije uobičajen - a to je osjećaj ukočenosti u vratu, odnosno nemogućnost oboljeloga da bradom dotakne prsa. 

Ukoliko tako nešto primijetite na svom djetetu, prilikom ovakvih klasičnih simptoma, svakako se odmah uputite liječniku. 

Ako je u pitanju virusni meningitis, daljnjih i većih problema zapravo ne bi trebalo biti, ali samo stručnjaci mogu razlučiti o kojoj se vrsti radi. Jer bakterijski, kako smo već naveli i kako prikazuje ova tužna fotografija, može dovesti do smrt uslijed septikemije - kada uzročnik upale moždane ovojnice uđe u krv i tako se u jako kratkom vremenu proširi organizmom uzrokujući - od blažih posljedica - oštećenje tkiva, do kobnih - otkazivanja organa i na koncu - smrt. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.