Mitovi i istine o surogat majčinstvu

Foto: Instagram

SUROGAT majčinstvo je legalan postupak u nekim zemljama, a zamišljen je zbog bogatih i slavnih žena koje ne žele uništiti svoje tijelo trudnoćom pa pronađu ženu koja će roditi njihovo dijete, najčešće blizance ili trojke.

Ups... čekajte, to je mit u kojeg vjerujemo, a istina je zapravo malo drugačija.

Plaća se ogromnim ciframa

Činjenica je da je surogat majčinstvo skupa opcija, no za razliku od šesteroznamenkastih cifri koje slavni katkad otkriju, prosječna cijena ove usluge iznosi od 30.000-45.000 dolara, a ono što slavni katkad istaknu, to je uglavnom cijena u koju su uključili svaki uloženi dolar jer se brinu o ženi koja nosi njihov dijete. Tako da i one nerijetko, u tih 9 mjeseci, žive po napucima profesionalnih nutricionista, trenera i liječnika. Zato je ta cifra puno veća od prosječne cijene ove usluge.

Surogat majčinstvo je rijetko

Možda u dijelu svijeta gdje nije dozvoljen, no broj beba rođenih od strane surogat majki iz godine u godinu zapravo lagano raste. Broj beba, samo u SAD-u, broji se u tisućama svake godine. Postoji podatak da se u Americi svaka osma žena bori s neplodnošću te se parovi sve češće odlučuju upravo za surogat majčinstvo. I to uglavnom nakon niza neuspjelih pokušaja umjetne oplodnje.

Surogat majke često rađaju blizance

Ovo je nekada bila istina, kad bi liječnici radije ostavili nekoliko zametaka zbog većih šansi da se prime, ali je praksa danas ipak izmijenjena zbog lakše i manje rizične trudnoće ako ostave jedan ili tek dva oplođena jajašca. Zato surogat majke danas ipak češće rađaju po jednu bebu.



Surogat majke su biološke majke toga djeteta

Zar netko zaista vjeruje da će biološka majka djeteta, kojeg u sebi nosi devet mjeseci, tako lako dignuti ruke od njega jednom kad se rodi. Zato se za postupak i koriste sperma i jajašca budućih roditelja, a ako postoje određeni problemi, tad se traže nepoznati donori.

Surogat majke su siromašne, pohlepne i bezosjećajne žene

Naravno da cifra od 30-ak tisuća dolara zvuči primamljivo, no moramo znati da surogat majčinstvo ima jako precizna pravila. Zahvaljujući strogim psihološkim, fizičkim i financijskim odredbama koje preporučuje Američko društvo za reproduktivnu medicinu, surogat majke moraju biti zdrave, zrele, financijski neovisne, moraju biti majke svojoj djeci i imati kvalitetan obiteljski život. Od 200 000 zahtjeva koje jedna vodeća agencija primi tijekom godine, samo 1 posto prihvaća se kao surogat majka, a važno je naglasiti kako se tu odreda radi o ženama koje imaju samo jedan cilj: pomoći drugima.

>>Prijateljici je rodili blizance, što mislite što je tražila zauzvrat?<<

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.