Ne osuđujte roditelje koji hodaju s djecom bez jakni, već naučite važnu lekciju

Foto: 123RF

JEDNU mamu roditelji su gledali ispod oka jer je dijete držala u rukama bez jakne po hladnom vremenu pa je svima odlučila pojasniti zbog čega to radi. Njena objava postala je viralni hit i daje svima je važna lekcija zbog koje bi trebali raditi isto, a ne je osuđivati. 

Naime, djeca u autosjedalicama ne smiju biti u jaknama jer tada nisu sigurna, a često je nemoguća misija odijevati ih pa skidati pri ulasku u auto. 

“Ako vani vidite roditelja s bebom ili djetetom koje ne nosi kaput, molim vas, nemojte odmah pomisliti da je roditelj čudovište koje nije briga što mu se dijete smrzava”, napisala je na Redditu.

I think we can all relate to this. from r/beyondthebump

“Nove smjernice o sigurnosti u autosjedalicama upozoravaju da dijete ne smije nositi jaknu, a to je stvarno izazovno za roditelje, posebno one koji imaju malu djecu”, nastavila je.

 Zato roditelji često nose djecu bez jakne do zagrijanog automobila.

“Stvarno, to je kaos. Još ne postoji rješenje ovog problema i svatko ima svoj način. Neki koriste dekice. Neki toplu odjeću, kape, rukavice. Neki, bog ih blagoslovio, misle da će njihovo dijete izdržati 12 sekundi bez tople jakne”, pojasnila je.

Stručnjaci pojašnjavaju da zbog debelih jakni koje su često napravljene od skliskih materijala, nije moguće učinkovito zategnuti sigurnosne pojaseve. Dijete će zbog toga, u slučaju sudara, lakše izletjeti iz sjedalice. 

Samim time, djeca su izložena većem riziku od prijeloma ili ozljeda glave i vrata pa čak i smrti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.