Ne prekrivajte kolica gazama, tek to nije dobro za vašu bebu

Foto: Instagram

TOPLINSKI udar, koji nas ovih dana umara, posebno brine roditelje malih beba, no kako i bebe moraju na zrak, mame će se sigurno poslužiti starim trikom s gazom.

Onom kojom će prekriti kolica da beba ne bude na izravnom suncu, no tako štetite zdravlju svoje bebe. Koliko god gaza bila prozračna, pričamo o tkanini koja će upiti toplinu sunca te je zadržati ispod sebe, odnosno, u bebinim kolicima gdje će, baš zbog gaze, temperatura drastično narasti. A bebama je, osim izravnog sunca, visoka temperatura zraka još veća prijetnja. 

Da bi to dokazali, švedski su stručnjaci prije nekoliko godina napravili jednostavni pokus.

Kad su izašli van, u kolicima je izmjerena temperatura od 22 stupnja. Tada su prekrili kolica prozračnom tkaninom te ponovno izmjerili temperaturu. Nakon pola sata šetnje, temperatura u kolicima narasla je na 34 stupnja, a nakon još dodatnih pola sata, na još viših 37 stupnjeva.

Treba li vam još koji dokaz da to više ne činite?

Uostalom, do tako "zaštićene" bebe neće doći puno svježeg zraka pa će praktički ispasti kao da beba nije niti bila vani, na zraku.

Umjesto te prakse, radije se koristite suncobranima koji će samo zaklanjati sunce, ne šećite kad je vani najtoplije, a ako baš morate negdje otići, svakako se držite hlada ili okrećite kolica tako da sunce ne udara izravno u bebu. 

O zimskim tvorničkim prekrivkama za kolica, također ni ne pomišljajte. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.