Osam razloga zašto je zapravo dobro da djeca dožive neuspjeh i čemu ih to uči

Foto: Shutterstock

KOLIKO god se nekada trudili, ponekad ćemo doživjeti neuspjeh kada se najmanje nadamo. Nakon što situacija ne završi kako smo planirali, to nas može ili slomiti ili biti motivacija i lekcija za budućnost. S neuspjehom se počinjemo nositi u već mladoj životnoj dobi, a u tim godinama neuspjeh u nekim situacijama zapravo može imati pozitivan učinak na djecu. 

Kako izvještava The Times of India, neuspjeh može djecu puno toga naučiti. Pomaže im postati jačima i mudrijima u suočavanju s budućim izazovima i preprekama. Evo koje su najkorisnije životne lekcije izdvojili, a koje mogu pomoći djeci da napreduju i kada stvari ne idu kako su planirali. 

Naučit će ih da se u budućnosti još više potrude

Iako se djeci ponekad čini kao da nakon neuspjeha neće biti uspješni ni u čemu, situacija u kojoj se nalaze zapravo ih "uči" i potiče da pokušaju još jače. Neuspjeh može pomoći djeci da shvate da situacija u kojoj se nalaze nije trajna te da je svaki neuspjeh prilika da počnu iznova s još više odlučnosti. 

Sposobnost rješavanja problema

Kada djeca ne uspiju ostvariti neki cilj, mogu razviti vještinu da nauče druge načine kako riješiti problem. Otkrivaju da, ako jedno rješenje ne funkcionira, mogu pronaći drugi i bolji način. Neuspjeh zapravo ima moć potaknuti kreativno razmišljanje kod djece i pomoći im da bolje rješavaju probleme u budućnosti. 

Ustrajnost

Za postizanje željenog uspjeha često je potrebno određeno vrijeme. Djeca koja ne uspiju u svemu od prvog pokušaja, nauče vrijednost ustrajnosti čak i nakon nekoliko neuspjeha. Ona otkrivaju da je upornost često ključna za postizanje vlastitih ciljeva, piše The Times of India. 

Poniznost

Djeca, baš kao i odrasli, uče na greškama, a prihvaćanje tih pogrešaka potiče njihov vlastiti rast. Zahvaljujući neuspjehu, djeca uče da to što u nečemu nisu uspjeli nije kraj te da je prihvatljivo ponekad ne ostvariti sve što su zamislili. Zbog toga što u nečemu nisu uspjeli, djeca mogu bolje prihvatiti konstruktivnu kritiku i savjete kako bi u budućnosti ostvarili bolje rezultate.

Fleksibilnost

Neuspjeh je rezultat toga što stvari ne idu kako je planirano. Zbog neuspjeha djeca uče da je potrebno mijenjati se s vremenom i pravilno prilagođavati. Biti svestran koristan je talent koji će im omogućiti da se nose s brojnim usponima i padovima tijekom cijelog života.

Samorefleksija

Kada su suočena s neuspjehom, djeca će uzeti trenutak za sebe i razmisliti o tome što je pošlo po krivu te što u budućnosti mogu promijeniti i učiniti boljim. Kroz samopreispitivanje postaju svjesnija svojih prednosti i mana, što im omogućuje mudrije odluke u budućnosti. 

Empatija

Empatija je važna osobina koju bi trebala imati sva djeca. Ona je važna jer uči djecu da će svatko tko nešto radi ponekad doživjeti neuspjeh. Umjesto ismijavanja, djeca tim pojedincima mogu pružiti potporu i pomoći im u pronalasku problema ili jednostavno pokazati suosjećanje za ono što prolaze. 

Hrabrost

Djeca uče biti hrabra kroz neuspjeh. Otkrivaju da je činjenje pogrešaka nužna komponenta učenja, a ne nešto čega se treba bojati. Djeca su spremnija isprobavati nove stvari i riskirati kada shvate da je neuspjeh uobičajen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.