Osam stvari koje ne biste trebali raditi dok dijete ima izljev bijesa

Foto: Pixabay

Emocionalni slomovi kod djece sasvim su normalni jer mališani još uvijek uče kako regulirati svoje emocije. Takvi trenuci često su izraz ljutnje, razočaranja ili tuge, a djeca mogu reagirati udaranjem nogama, vrištanjem, bacanjem na pod, pa čak i bježanjem ili udaranjem predmeta i roditelja. U težim slučajevima, mogu se nenamjerno ozlijediti zadržavanjem daha ili udaranjem glavom. Ako ste roditelj, sigurno ste se susreli s ovim situacijama.

U nastavku donosimo što ne treba raditi kada dijete doživljava emocionalni slom, te čime možete postići dugoročne pozitivne učinke.

1. Ne pokušavajte ga odmah smiriti

Možda zvuči nelogično, ali ponekad je najbolje pustiti dijete da prođe kroz svoj slom. Tijekom takvih trenutaka dijete je preplavljeno emocijama i teško mu je čuti i razumjeti vaše riječi. Najvažnije je osigurati sigurnost, a zatim pričekati da se dijete smiri kako biste lakše uspostavili komunikaciju.

2. Izbjegavajte fraze poput "Sve je u redu"

Ponavljanjem rečenica poput "Sve je u redu", riskirate umanjiti djetetova osjećanja. Djeca se mogu osjećati neshvaćeno ili odbijeno ako im govorimo da su njihove emocije beznačajne. Posebno ako je frustracija posljedica teškoća u izražavanju osjećaja, takve rečenice mogu pojačati negativnu emocionalnu reakciju.

3. Ne povisujte ton glasa

Možda vas povisivanje glasa privuče kao način da usmjerite djetetovu pažnju, ali to obično samo pogoršava situaciju. Umjesto toga, nastojte ostati mirni i kontrolirani, jer će vaša smirenost pomoći djetetu da se također lakše smiri.

4. Ne objašnjavajte previše i ne pregovarajte

Kada dijete doživljava emocionalni slom, logika mu nije dostupna jer se oslanja na primitivne dijelove mozga, poput amigdale, koja je odgovorna za reakcije borbe ili bijega. U tim trenucima argumenti i objašnjenja nemaju učinka. Radije pričekajte dok se dijete ne smiri, pa tek onda razgovarajte o problemu.

5. Nemojte popustiti pod pritiskom

Ako djetetu popustite svaki put kada se razljuti, ono će brzo naučiti koristiti napade bijesa kao sredstvo za postizanje svojih želja. Pokušajte se dosljedno držati granica i pravila koja ste postavili. Nedosljednost u postavljanju granica može dugoročno dovesti do češćih emocionalnih slomova.

6. Ne govorite djetetu kako bi se trebalo osjećati

Rečenice poput "Nemaš razloga za plakanje" ili "Ne moraš biti toliko ljut" mogu samo dodatno razljutiti dijete i pogoršati slom. Djeca trebaju osjećati da su njihovi osjećaji prihvaćeni, čak i ako možda reagiraju previše dramatično. Umjesto da mijenjate njegove emocije, potrudite se razumjeti ih i prihvatiti.

7. Ne pribjegavajte malim lažima

Male laži poput "Nema više kolačića" mogu privremeno umiriti dijete, ali dugoročno nisu učinkovite. Lažima se ne rješava temeljni uzrok sloma, a dijete također neće naučiti kako regulirati svoje emocije i razumjeti granice.

8. Ne pripisujte djetetu odgovornost za svoje osjećaje

Izjave poput "Tužan sam kad tako vrištiš" mogu stvoriti pritisak na dijete i učiniti da se osjeća odgovornim za vaše emocije. Umjesto toga, izrazite svoje osjećaje na način koji ne stavlja teret na dijete, npr. "Stvarno sam sada uzrujan." Tako učite dijete da svatko snosi odgovornost za vlastite osjećaje.

Kada se dijete suoči s emocijama, budite njegov vodič, a ne korektor

Djeca prolaze kroz emocionalne slomove dok uče o svojim osjećajima i kako ih kontrolirati. Budite smireni, dosljedni i razumni, a vaše dijete, uz vašu podršku, naučit će kako pravilno izražavati emocije i nositi se s njima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.