Osam znakova toksične veze, prema terapeutima

Foto: Shutterstock

Toksični odnos može se definirati kao onaj koji nas nakon svake interakcije ostavlja s lošim osjećajem. Prema bračnom i obiteljskom terapeutu, Stevenu McGoughu, toksična dinamika u odnosu ne događa se samo s romantičnim partnerima već i s prijateljima. Dakle, kako to prepoznati?

"Toksičnost u vezi ne može se jednostavno svesti na jedan dio odnosa. Umjesto toga, mora se prepoznati u trenucima koji definiraju odnos. To se može primijetiti kada je veza često u sukobu, komunikacija je rijetka, a partneri ne mogu biti svoje najbolje verzije", kaže bračna i obiteljska terapeutkinja Kara Kays za Parade. Dodaje da su komunikacija, poštovanje, razumijevanje, ljubaznost i partnerstvo temeljni elementi za razvijanje zdravih odnosa.

"Učenje komunikacije kroz slušanje, ne da bismo odgovorili, već da bismo razumjeli, siguran je put prema zdravlju u odnosu. Terapija, zajednička ili individualna, može pomoći u razvijanju komunikacijskih i drugih vještina", pojasnila je.

Prema Keysu i McGoughu, ovo su znakovi toksičnog odnosa:

  1. Osjećaj nepoželjenosti
  2. Uvjeravanje da niste vrijedni ili voljeni
  3. Bilo kakva fizička agresija
  4. Cilj rasprava je utvrditi tko u "pravu", a tko u "krivu"
  5. Prijetnje odlaskom ili razvodom
  6. Preuzimanje uloge roditelja
  7. Manipulacija osjećajem krivnje
  8. Prioritiziranje svega izvan odnosa

Ako prepoznajete ove znakove, možda je vrijeme za preispitivanje odnosa i poduzimanje koraka poput terapije ili razgovora sa stručnjakom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.