Ovo ime znači zvijezda, a u Hrvatskoj je jedno od 50 najpopularnijih

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prošle godine ime Tara upisalo se na popis 50 najčešćih imena za novorođene djevojčice. Odabrali su ga roditelji 131 curice, a prema popisu stanovništva iz 2021., u Hrvatskoj živi 2421 Tara.

Ime nosi duboko ukorijenjeno značenje koje se proteže kroz različite kulture i vremenska razdoblja, a popularno je širom svijeta zbog svoje snažne simbolike, što ga čini posebnim izborom za roditelje.

Porijeklo i značenje imena Tara

Ime Tara ima više značenja, ovisno o kulturi i jeziku. U irskoj mitologiji, Tara se povezuje s Hill of Tara (Brdom Tara), povijesnim mjestom u okrugu Meath, koje je nekoć bilo sjedište irskih visokih kraljeva. Riječ tara u ovom kontekstu označava uzvišeno mjesto ili brdo. Osim toga, Tara se povezuje s mističnim značenjem, što je čini simbolom moći i povijesti.

U sanskrtu ime Tara znači zvijezda ili spasiteljica. Tara je važna figura u hinduizmu i budizmu, gdje se pojavljuje kao božica i simbolizacija suosjećanja i mudrosti. U budizmu božica Tara predstavlja zaštitnicu i vodiča kroz životne teškoće, što ovo ime čini još snažnijim izborom za one koji traže dublje značenje i povezanost sa spiritualnošću.

Popularnost imena kroz vrijeme

Ime Tara postalo je popularno u 20. stoljeću, posebno nakon što je dobilo istaknuto mjesto u filmu Prohujalo s vihorom iz 1939. godine, gdje se Tara pojavljuje kao naziv obiteljskog imanja glavne junakinje Scarlett O'Hare. Popularnost se nastavila kroz pop kulturu s likovima poput Tare King u seriji The Avengers i Tare Maclay u seriji Buffy, ubojica vampira. Ime je u jednom trenutku bilo među najpopularnijim imenima u Sjedinjenim Američkim Državama, a i danas ga se često koristi u različitim dijelovima svijeta.

Zanimljiva simbolika imena Tara

Uz povijesnu i religijsku povezanost, ime Tara također nosi simboliku prirode, uzvišenosti i snage. Kao ime koje označava brdo ili zvijezdu, Tara odražava ideju stabilnosti i vodstva. Povezanost sa zvijezdama također daje ovom imenu dozu mistike i univerzalnosti, što ga čini privlačnim izborom za one koji žele da ime odražava karakter djeteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.