Ovo je lani bila najpopularnija rolada - jasno nam je zašto

Foto: Pinterest

PREMA pisanju Daily Maila gdje je objavljena lista najpopularnijih kolača koji su se googlali u 2015. godini, najpopularnija rolada je tradicionalna britanska čokoladna rolada s kremom od kestena. Britanci, a očito ni svijet - ne mogu joj odoljeti, uopće nije teška za napraviti, a donosimo vam i video glasovite gastronomske spisateljice Mary Berry u pripremi Irske rolade od gorke čokolade i kreme od kesten pirea. 
 
Za kolač vam je potrebno: 
 
Tanki lim promjera 23*33 cm, u obzir dolazi i onaj 27*37
papir za pečenje

Za biskvit: 
175 g tamne čokolade s najmanje 75 posto kakaa
6 jaja sobne temperature
prstohvat soli
175 grama šećera 
1 žlica kakaa 
šećer u prahu za posipanje
 
Za kremu: 
225 ml kreme za šlag
250 grama kesten pirea
1 žlica ruma ili rakije 
 
Ukrasiti ribanom čokoladom. 
 
Priprema:
 
1. Zagrijte pećnicu na 180 ° C te pripremite lim obložen papirom, ili dobro namašćen margarinom i brašnom. 

2. Natrgajte čokoladu za kuhanje te je otopite na pari,ali vrlo lagano i miješajte sve dok ne dobijete dosta rijetku glatku smjesu. Ostavite je da se malo ohladi. 

3. Razdvojite jaja i od bjelanjaka s prstohvatom soli napravite snijeg. 

4. U žumanjke dodajte šećer te izmiješajte dok ne dobijete duplu smjesu, potom dodajte rashlađenu otopljenu čokoladu i lopaticom izmješajte. Tek potom dodajte kakao i nastavite miješati lopaticom. Kada ste dobili finu glatku smjesu punu zraka lagano dodajte snijeg od bjelanjaka. Po četvrtinu. 

5. Nastavite miješati lopaticom dok ne dobijete uravnoteženu smjesu te je izlijte u lim za pečenje. 

6. Pecite oko 20-25 minuta te ga ostavite da se hladi prekriven krpom. 

7. U to vrijeme pripremite nadjev. Kesten pire sobne temperature dobro pomiješajte sa žlicom ruma i tek nakon što ste dobili glatku masu u pomiješajte je sa šlagom. Također dok ne postane glatka, odnosno dok ne dobije mramoran izgled. 

8. Biskvit ne treba biti previše ohlađen. Izvadite ga na radnu površinu posutu šećerom u prahu premažite ga dobivenim nadjevom, ne baš do rubova te ga zarolajte. Polako, i ne brinite ako će pucati - tako izgleda prava Irska rolada. 

9. Kolač možete još posuti šećerom u prahu i ukrasiti ribanom čokoladu, mrvicama, dekoracijama po želji.

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.