Ako se dijete ne žali na probleme s vidom, to ne znači da vidi dobro

Ilustracija: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Ghetaldus optika

AKO se dijete ne žali na probleme s vidom, to ne znači da vidi dobro. Pravu sliku mogu otkriti preventivni pregledi na koje svoju djecu dovode tek roditelji svakog drugog djeteta. Ako se otkrije na vrijeme, preko 90 posto problema s vidom može se riješiti. 

Nebriga za djetetov vid može dovesti do ozbiljnih posljedica za djecu. Tako se propušta prilika za pravovremeno ispravljanje refrakcijskih grešaka, što može ograničiti mogućnost normalnog razvoja vida. Nije teško obaviti pregled, a može napraviti veliku razliku. Zato preglede ne treba odgađati.

Naime, rano otkrivanje problema s vidom kao što su kratkovidnost, dalekovidnost, slabovidnost i astigmatizam može uvelike povećati šansu da se oni otklone prije prvih školskih zadaća. 

Ako ste i vi među roditeljima male djece, donosimo vam pet savjeta za očuvanje dječjeg vida.

Ograničite im vrijeme pred ekranom i držite se tog pravila

U današnjem svijetu djeca sve više vremena provode gledajući u blizinu - bilo da gledaju televiziju, koriste mobitele ili računala, ili jednostavno čitaju. Za razliku od 1970. godine kad su djeca započinjala redovito koristiti medije s četiri godine, danas to rade već s četiri mjeseca, stoji u studiji objavljenoj lani u medicinskom časopisu Cureus.

Foto: Shutterstock

Navika gledanja na blizinu može uzrokovati naprezanje očiju i potaknuti napredovanje postojeće kratkovidnosti, najčešćeg poremećaja vida kod djece. Još se naziva i miopija, a rezultira time da se svjetlosne zrake lome ispred mrežnice umjesto na njoj, zbog čega djeca ne vide jasno predmete u daljini. 

Kako bi se oko vježbalo i naviknulo na gledanje u predmete na različitim daljinama, preporučuje se primjena pravila 20-20-20, koje je posljednjih godina popularizirao američki oftalmolog Jeff Anshell. Za svakih 20 minuta gledanja u ekran, treba pogledati u nešto na udaljenosti od 20 stopa (oko šest metara) na 20 sekundi. To je izrazito važno za djecu do sedme godine jer se vid do tada još razvija.

Isplanirajte aktivnost na otvorenom

Igra s vršnjacima ili šetnja u prirodi za djecu su mnogo više od razonode. Osim što uživaju u takvim aktivnostima, one su ujedno dobre za njihov razvoj jer tako jačaju imunološki sustav i poboljšavaju fizičku kondiciju. Stoga im treba omogućiti da provode nekoliko sati dnevno na otvorenom i bez ekrana. Za to vrijeme oči se fokusiraju na udaljene objekte i smanjuje se rizik od razvoja dioptrije.

Foto: Ghetaldus

Druga dobrobit je da izlaganje prirodnom svjetlu pomaže u jačanju očne leće. Međutim, važno je zaštititi dječje oči od štetnih UV zraka kvalitetnim sunčanim naočalama jer dječje oči upijaju do 70 posto više UV zračenja od očiju odraslih.

Pripremite ih i redovito vodite na pregled vida

Neka djeca rano razviju probleme s vidom, no dobra je vijest da se neki mogu ispraviti u djetinjstvu, dok se vid još razvija. Pregled je brz, bezbolan i često zabavan za djecu, a može spriječiti trajne probleme s vidom. Ako primijetite da vaše dijete škilji, približava se televizoru, trlja oči ili se žali na glavobolje, odmah se obratite oftalmologu. 

Dječja Poliklinika Ghetaldusa specijalizirana je za pružanje oftalmoloških usluga djeci, a njihov tim stručnjaka pristupa svakom djetetu individualno. Bave se praćenjem razvoja vida u dječjoj dobi te liječenjem poremećaja vida i drugih bolesti oka kod djece. Neke poremećaje, poput slabovidnosti (ambliopije), roditelji možda neće sami primijetiti, a ova bolest pogađa između dva i pet posto djece.

Rani pregled omogućuje pravovremeno otkrivanje i liječenje refrakcijskih grešaka poput kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma, kao i ozbiljnijih stanja poput strabizma (škiljavosti), mrene i glaukoma. 

Ilustracija: Shutterstock

Tek se na pregledu vidne oštrine svakog oka zasebno može uočiti slabija vidna oštrina jednog ili oba oka. Ako mozak ne prima jasnu sliku iz oba oka, zaostat će razvoj vidnog puta iz oka koje šalje mutniju sliku. Kako je razvoj vida najintenzivniji do sedme godine života, ako se poremećaji ne liječe u toj dobi, rezultirat će trajno slabim vidom. 

U Hrvatskoj od 2015. godine postoji Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti kojem je cilj na vrijeme otkriti da neko dijete ima problem s vidom. Ako tada dobije dijagnozu, šanse su da se poremećaj do sedme godine izliječi u čak 90 posto slučajeva, dok se u ostalih 10 posto može značajno pomoći.

Svaki pregled prilagođen je dobi djeteta

U dječjoj Poliklinici Ghetaldus, nakon uvodnog razgovora o zdravlju djeteta i obiteljskoj povijesti bolesti očiju, pregled započinje ispitivanjem vidne oštrine svakog oka zasebno. Posebno kod mlađe djece, testovi se prilagođavaju njihovoj dobi, pa djeci pregled više sliči na igru nego odlazak liječniku.

Ilustracija: Shutterstock

Kod beba i djece koja ne govore vid se procjenjuje praćenjem predmeta ili kontrastnih tablica pogledom te pokazivanjem sitnih detalja na igračkama prstom. Kod predškolske i školske djece vid se ispituje čitanjem znakova, slova i brojki na daljinu i blizinu.

Nakon toga se testira trodimenzionalnost vida, kako bi se provjerilo binokularno funkcioniranje očiju, te se testira pokretljivost očiju radi otkrivanja strabizma (škiljavosti). Ako postoje odstupanja ili subjektivne tegobe, provodi se skijaskopija, metoda koja omogućuje precizno određivanje greške oka. 

Posjet Ghetaldusovoj dječjoj Poliklinici uključuje i pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu te pregled očne pozadine. Po potrebi se dodatno testira raspoznavanje boja, kontrastna osjetljivost, suzni film, očni tlak, akomodacija i ortoptički status, posebno u slučajevima strabizma.

Nakon pregleda, oftalmolog može preporučiti naočale ili kontaktne leće, kao i dodatne terapije ako je potrebno. 

Ilustracija: Shutterstock

Pametno sastavite jelovnik

Osim toga, još je nekoliko stvari na koje roditelji mogu utjecati ako žele osigurati pravilan razvoj vida svog djeteta. Na njima je odgovornost da djeci odmalena usade zdrave navike, bilo da se radi o redovitim posjetima liječniku ili pravilnoj prehrani. 

Neka se na tanjuru nađe hrana bogata vitaminima i mineralima, posebno vitaminom A i luteinom koja je od velike koristi za djetetov vid. Namirnice poput mrkve, špinata i ribe mogu pomoći u očuvanju zdravlja očiju. Iako mrkva neće smanjiti postojeću dioptriju, beta karotena i lutein, koji se nalaze u njoj, pomažu u prevenciji bolesti stražnjeg dijela oka, savjetuje Američka akademija oftalmologije. 

Ne zanemarite svjetlo na radnom stolu

Šarene lampice i svjetiljke u obliku omiljenih crtanih likova su odlične za svladavanje straha od mraka, no nisu namijenjene za radni stol.

Čitanje u mraku ili pod slabom rasvjetom može uzrokovati privremeni zamor očiju, no ne i trajno oštećenje vida. Ako dijete baš inzistira, uvijek možete ostatak prostorije osvijetliti nekim prigušenim svjetlom, a radni kutak pravilno osvijetliti kako bi se oči manje naprezale. 

Ilustracija: Shutterstock

To znači da trebate postaviti izvor svjetlosti s lijeve strane za dešnjake ili desne strane za ljevake. Imajte na umu da izvor svjetla mora biti postavljen najmanje 40 centimetara iznad radne površine. Možete izabrati LED ili halogene žarulje koje daju optimalno svjetlo, a u isto vrijeme i štede energiju.

Budete li slijedili ove jednostavne savjete, možete pomoći svom djetetu da očuva zdravlje vida i spriječi razvoj ozbiljnijih problema u budućnosti. Ne zaboravite redovito zakazivati preglede kod oftalmologa, gdje će iskusni stručnjaci znati najbolje kako mu pomoći.

Foto: Ghetaldus

Nakon pregleda, u sklopu dječje Poliklinike možete pronaći i Optiku Ghetaldus, gdje možete odabrati i odgovarajući okvir za naočale i naočalne leće, prilagođene dobi i potrebama vašeg djeteta. Trenutno u Ghetaldusu traje akcija "Back to School" u kojoj se nudi 30 posto popusta na dječje dioptrijske okvire i 20 posto popusta na naočalne leće kako bi se olakšao kućni budžet prije početka nove školske godine. 

Sponzorirani sadržaj donose Index i Ghetaldus optika u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.