Ovo su najčešća pitanja koja postavljaju majke koje doje djecu

Foto: 123RF

U sklopu Svjetskog tjedna dojenja, stručnjaci su otkrili kojih s kojih se deset problema najčešće susreću majke koje doje.

Novopečene majke najviše brine dobiva li njihovo dijete dovoljno mlijeka i zbog čega plače, dok se na trećem mjestu nalazi pitanje kako prevenirati bolne i osjetljive bradavice. 

Podaci kažu da u Velikoj Britaniji dojenje odabire 81 posto majki, a u Sjedinjenim Američkim Državama njih 79 posto. 

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je isključivo dojenje u prvih šest mjeseci života jer se tako smanjuje rizik od infekcija, pretilosti i sindroma iznenadne dojenačke smrti. Ipak, mnoge mame imaju problema jer ne mogu pronaći ispravan položaj za dojenje koji odgovara i njima i bebi ili im je teško osigurati dovoljnu količinu mlijeka koja je djetetu potrebna.

Stručnjaci su popisali deset najčešćih pitanja koje su majke postavljale putem aplikacije Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, kao i odgovore na ista, a objavio ih je Daily Mail.

1. Dobiva li moje dijete dovoljno mlijeka?

“Ako se osjećate udobno dok dojite, ako vam je dijete sretno, ima dovoljno mokrih pelena, onda je sve u redu. U prvih 48 sati, dijete će imati dvije do tri mokre pelene. Nakon pet dana trebalo bi ih biti barem šest.”

2. Zbog čega moje dijete plače?

“Plač je znak koji ne ukazuje samo na to da dijete treba hranu. Ako želi jesti, pokazat će to stavljanjem prstiju i šaka u usta, nervoznim okretanjem glave ili izbacivanjem jezika iz usta.”

3. Kako prevenirati osjetljivost i bol u bradavicama?

“Najbolji naći nje osigurati bebi dobar hvat prilikom kojeg ne osjećate bol. Ako koristite jastučiće za dojenje, mijenjajte ih nakon svakog podoja. Bilo kakvu neugodu, osjetljivost, ranu ili bol tretirajte izdojenim mlijekom ili melemom za bradavice.”

4. Imam li gljivičnu infekciju bradavica?

“Ponekad majke mogu osjetiti bol zbog gljivične infekcije na prsima koja se prenosi u bebina usta. Znak koji na to ukazuje je prilično jaka bol koja traje i do sat vremena nakon što je dijete prestalo jesti.”

5. Kako dojiti bebu?

“Dijete mora nosom biti blizu vaše bradavice, a glavu mu morate malo zabaciti kako bi usnicom moglo osjetiti bradavicu. Kada beba širom otvori usta, bradom bi trebala dodirnuti dojku. Kada jedu, obrazi im moraju izgledati puno i zaokruženo.”

6. Kako se izdojiti?

“Postoji nekoliko opcija: ručno, ručnom izdajalicom ili električnom izdajalicom. Sve ovisi o tome što je vama najugodnije. Kada se počnete izdajati, možete imati poteškoće, odnosno moglo bi potrajati dok mlijeko ne krene. Pronađite mjesto na kojem ste opušteni. Može pomoći i ako vam je beba u blizini. Pokušajte se izdajati ujutro kada su grudi punije.”


7. Kada prestati dojiti?

“Ne postoji pravilo. Važno je dojiti bebu u prvih šest mjeseci života kada je mlijeko sve što trebaju. Nakon šest mjeseci postepeno se uvodi kruta hrana i voda koja im pomaže da lakše probave namirnice.”

8. Mogu li dojiti u javnosti?

“Ako vas brine dojenje u javnosti, imajte na umu da je to potpuno legalno u svako vrijeme i na svakom mjestu. Neke mame koriste marame za dojenje kojima prekriju prsa i bebu.”


9. Zašto moje dijete ima grčeve?

“Grčevi su uobičajeni problem koji se pojavljuje već s nekoliko tjedana starosti djeteta i uobičajeno potraje do 4., najviše 6. mjeseca života.”

10. Kako potaknuti tijelo na proizvodnju više mlijeka?

“Srećom, tijelo zna kako proizvesti mlijeko, treba samo uhvatiti ritam. Nemojte bebi davati adaptirano mlijeko već stavljajte dijete na prsa kad god traži kako bi se uspostavio odnos ‘ponuda/potražnja’ i ne zaboravite dojiti noću kada tijelo proizvodi više hormona.”

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.