Ovo su u 2016.-oj bila najpopularnija imena u Hrvatskoj

Foto: 123rf

AKO je suditi prema podacima iz matičnih ureda naših najvećih gradova - Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita, Hrvati su i dalje prilično vjerni u davanju popularnih imena svojoj djeci pa su tako imena koja su bila popularna u 2015. godini nastavila biti in i lani. Ne sva, doduše. Na ljestvici prvih 10 najpopularnijih imena za curice i dječake našla su se tako neka novo-stara imena, a neka su se pomakla niže na ljestvici, ali je u globalu trend davanja kratkih imena za curice i biblijskih imena za dječake i dalje sveprisutan u svim krajevima zemlje.

Ove su godine tako najpopularnija imena ova - 

Djevojčice:

1. Mia

2. Lucija

3. Petra

4. Ema

5. Ana

6. Ena

7. Lana

8. Dora

9. Marta

10. Sara

 

Dječaci:

1. Luka

2. Marko

3. Jakov

4. Ivan

5. Petar

6. Matej

7. Gabrijel

8. Filip

9. Fran

10. David

Za razliku od lani na ljestvici muških imena izgubila su se imena Karlo, Josip i Ivano, a pojavila se imena Fran, Matej i Gabrijel dok su kod curica na popularnosti malo izgubila imena Iva i Nika, a na ljestvici su zasjala imena Ena i Dora. 

Naravno, postoje razlike u sve četiri spomenute regije pa se tako među najpopularnijim ženskim imenima u Splitu spominju još i Matea, Gabrijela i Karla, u Rijeci su na popisu top 10 Leona, Lea, Neva, Tena i Vita, a u Osijeku i Katja. Zagrebački je popis gotovo identičan nacionalnom. 

Što se pak dječaka tiče, uz spomenuta najpopularnija imena na nacionalnoj razini u Splitu su popisu dodana tradicionalno popularna imena u Dalmaciji kao što su Roko, Duje i Lovre, a Petar je zasjeo na prvo mjesto. U Osijeku je najpopularnije ime također Luka, a na popisu su od preklani opstali i Karlo te Niko, a zanimljivo je vidjeti i popis najpopularnijih muških imena u 2016. u Rijeci gdje su se na popisu našli još i Tin, te zanimljivo - Maro, inače nekako tipično ime za jug zemlje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.