Pedijatrica otkrila kako zaštititi djecu od jesenskih bolesti

Foto: Pexels

Jesen donosi hladnije dane i veći rizik od sezonskih bolesti, posebno među djecom. To je razdoblje kada roditelji trebaju biti posebno pažljivi prema zdravlju svoje djece te se usmjeriti na preventivne mjere koje mogu ojačati imunitet i smanjiti rizik od bolesti. Pedijatrica Julija Rovenskaja, voditeljica pedijatrijskog odjela u Dječjem kliničkom centru L. M. Roshal, savjetuje roditelje kako u jesen održati djecu zdravima.

Povećajte unos vitamina D

Jedan od najvažnijih elemenata za imunitet djece tijekom jeseni i zime je vitamin D. Vitamin D igra ključnu ulogu u jačanju imunološkog sustava, omogućuje tijelu da bolje apsorbira kalcij i fosfor – neophodne minerale za zdrav razvoj kostiju. Rovenskaja preporučuje uključivanje namirnica bogatih ovim vitaminom u prehranu djece: riba poput lososa, skuše i sardina, kao i goveđa jetra i žumanjci, mogu biti izvrsni izvori vitamina D.

Zbog nedostatka sunčeve svjetlosti u jesenskim i zimskim mjesecima, roditeljima se preporučuje da se konzultiraju s pedijatrom o dodatnom unosu vitamina D u obliku dodataka prehrani.

Cjepivo protiv gripe

Rovenskaja naglašava važnost cijepljenja protiv gripe kao jednog od najučinkovitijih načina prevencije sezonskih bolesti. Cijepljenje smanjuje rizik od teških simptoma gripe i mogućih komplikacija, koje mogu biti ozbiljnije kod djece. Liječnica preporučuje da se cijepi cijela obitelj, jer se tako stvara "zaštitna barijera" koja sprječava prijenos bolesti unutar kućanstva.

Cijepljenje protiv gripe posebno se preporučuje djeci koja pohađaju školu ili vrtić gdje su svakodnevno izložena kontaktu s drugom djecom.

Važnost sna za imunitet

San je temelj zdravog djetetovog organizma, posebno kada se radi o jačanju imuniteta. Rovenskaja podsjeća da djeca mlađa od pet godina trebaju spavati oko 13 sati dnevno, a djeca od osam godina pa nadalje trebaju spavati barem devet sati svake noći. Redovit i kvalitetan san pomaže tijelu u obnavljanju stanica i jačanju obrambenog sustava, što djecu čini otpornijima na infekcije.

Održavanje čistog i svježeg zraka u domu

Kako bi spriječili širenje virusa i bakterija, Rovenskaja preporučuje redovito provjetravanje prostora, barem dva puta dnevno. Također, svakodnevno mokro čišćenje može značajno smanjiti prisutnost bakterija i virusa u zraku, što je posebno važno u sezoni prehlada i gripa. Održavanje svježeg i čistog zraka u domu ključno je za zdravlje cijele obitelji.

Redovita higijena

Nakon dolaska iz škole ili vrtića, higijenski postupci poput pranja ruku i ispiranja nosa fiziološkom otopinom mogu značajno smanjiti rizik od infekcija. Ispiranje nosa i grgljanje fiziološkom otopinom pomažu u uklanjanju bakterija i virusa koji su mogli dospjeti u dišne puteve. Temeljito pranje ruku, najmanje 20 sekundi sapunom, najvažnija je higijenska navika koja sprječava prijenos infekcija.

Pridržavanje ovih jednostavnih ali učinkovitih savjeta može učiniti veliku razliku u očuvanju zdravlja djece tijekom jeseni. Redovit unos vitamina D, pravodobno cijepljenje, kvalitetan san, održavanje čistog zraka u domu te dobra higijenska praksa mogu značajno smanjiti rizik od sezonskih bolesti. Jesen je izvrsna prilika za uvođenje zdravih navika koje će djeci pomoći da razviju snažan imunitet i uživaju u ovoj sezoni bez čestih bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.