Pet jasnih pokazatelja nezdrave veze, prema savjetnici

Foto: Shutterstock

Veze mogu biti složene i dinamične te često prolaze kroz različite faze i izazove. Iako želimo vjerovati da su svi odnosi vrijedni truda, ponekad ostajemo zarobljeni u nezdravim vezama koje nas iscrpljuju i udaljavaju od prave ljubavi. Ipak, prepoznavanje znakova nezdrave veze nije uvijek lako, osobito ako smo skloni opravdavanju partnerova ponašanja. No, razumijevanje tih signala može nam pomoći da donesemo pravu odluku za sebe i svoju budućnost, tvrdi savjetnica za veze, Janet Ong Zimmerman.

"Lakše je uočiti je li nečija druga veza zdrava jer nismo emocionalno uključeni. Kada se radi o vlastitom odnosu, stvari postaju kompliciranije jer znakovi mogu biti suptilni i ostaviti nas nesigurnima te u sumnji prema vlastitim osjećajima", rekla je za YourTango.

Dakle, kako ne bismo ostali zarobljeni u toksičnim vezama, istaknula je nekoliko upozoravajućih znakova.

1. Zlostavljanje

Savjetnica je prvi, i vjerojatno najvažniji, znak objasnila vrlo jednostavno: "Ako vas partner mentalno, fizički ili emocionalno zlostavlja, to definitivno nije zdrava veza."

2. Pronalazite opravdanja za partnere/partnerice

Nadalje, Zimmerman naglašava: "Kada stalno branite ili racionalizirate ponašanja svojih partnera pred prijateljima, obitelji, a najvažnije, pred samim sobom, to je siguran znak da vaša veza treba pomoć, kako izvještava i Journal of Family Violence."

3. Ne biste dopustili prijateljici da bude u takvoj vezi

Ovo je još jedan važan znak. "Ako je vaša najbolja prijateljica u vezi sličnoj vašoj, a vi biste joj savjetovali da je napusti, možda je vrijeme da i vi preispitate svoj odnos", savjetuje Zimmerman.

4. Stalno se nadate da će se partner promijeniti

Ako stalno očekujemo da će se naši partneri promijeniti na bolje, a oni i dalje ponavljaju iste obrasce ponašanja ili čak postaju gori, to je jasan znak toksičnog odnosa, upozorava savjetnica.

5. Ostajete zajedno samo zbog djece

"Ako se zateknete kako mislite ili govorite: 'Ostajem s njim/njom samo zbog djece', važno je znati da istraživanja pokazuju kako bračni sukobi stvaraju stres kod djece te povećavaju njihovu agresivnost i umiješanost u sukobe roditelja. Znam koliko je teško otići iz veze koja nije dobra za vas. Međutim, kada se usredotočite na stvarnost, jasnije ćete vidjeti svoju vezu. Ostajanje u toksičnoj vezi ne olakšava odlazak. Kada sam napustila svoje nezdrave veze, moj se ljubavni život promijenio nabolje. Zato se usudite krenuti prema nečemu boljem", zaključila je Zimmerman.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.