Pet moćnih rečenica koje bi svako dijete trebalo često čuti od roditelja

Foto: Unsplash

RODITELJI najviše utječu na rast samopouzdanja svoje djece. Riječi roditelja imaju moć utjecati na djetetovo samopouzdanje i mentalno zdravlje. Način na koji se ponašaju i komuniciraju s djecom utječe na razvijanje njihova karaktera, a primjena određenih rečenica može biti vrlo poticajna u dječjem razvoju.

Poticanje učenja na pogreškama, pokazivanje istinskog interesa slušanjem, hvaljenje truda umjesto rezultata, izražavanje ljubavi i uključivanje djece u rješavanje problema odlični su načini na koje se može utjecati na napredak djece. U nastavku izdvajamo neke od najboljih primjera koji mogu uvelike poboljšati djetetovo samopoštovanje i mentalno blagostanje.

"Kada griješimo, učimo nove stvari"

Potaknite dijete da na neuspjeh gleda kao na trenutke poučavanja, a ne nužno kao na loše situacije u svom životu. Djeca trebaju shvatiti da je griješiti prirodno te da je to normalan dio učenja, a ne trebaju se bojati neuspjeha. Kao roditelji, podsjetite ih da je neuspjeh dio života čak i najuspješnijih pojedinaca i da je to ono što nas tjera da rastemo. Iskoristite neke primjere iz vlastitog života kako bi što bolje shvatili da je svaki neuspjeh ujedno i korisna lekcija za budućnost.

"Pažljivo te slušamo"

Stvari se uistinu mogu promijeniti nabolje kada roditelji pokažu djeci da se istinski zanimaju za njih, njihove interese i probleme. Djeca su sklonija izraziti svoje ideje i osjećaje kada osjećaju da ih netko zapravo sluša. Izreka poput "Pažljivo te slušamo" pokazuje da roditelji iskreno žele čuti što njihova djeca imaju reći, što potiče raspravu i uspostavlja povjerenje.

"Ponosni smo na tvoj trud"

Pohvala za trud, a ne učinak, mogla bi potaknuti djecu da nastave pokušavati bez obzira na ishod. Kada roditelji hvale trud svoje djece, uče ih da je izdržljivost važnija od savršenstva, prenosi The Times of India. Bilo da postignu gol u nogometu ili satima rade na umjetničkom projektu, dajte im do znanja da vidite i cijenite njihov trud.

"Volimo te takvog kakav jesi"

Ovo je jedna od najvažnijih poruka koje dijete može čuti. U svijetu punom usporedbi i natjecanja, djeca moraju znati da su bezuvjetno voljena. Ova jednostavna izjava jača njihovo samopoštovanje i daje im samopouzdanje da budu ono što jesu, bez straha od osude.

"Pronađimo rješenje zajedno"

Kako djeca odrastaju, njihovo uključivanje u rješavanje problema može ih osnažiti. Učite djecu da su prepreke prirodni dio života i da njihovo postupno prevladavanje potiče napredak. Kada im, kao roditelji, ponudite da zajedničkim snagama pronađete rješenje, dajete im do znanja da su cijenjeni članovi obitelji i da su važni pri donošenju odluka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.