Pet osobina djece jedinaca, prema psiholozima

Foto: Pexels

Psiholozi vole proučavati učinke redoslijeda rođenja na karakteristike i osobnost kod odraslih. Od osobina za koje se kaže da ih dijele osobe sa sindromom najmlađeg djeteta, do tereta sindroma najstarije kćeri, čini se da broj braće i sestara koje imamo doista oblikuje naš život.

No, pozornost se usmjerila i na djecu jedince; iako postoji mnogo mitova o jedincima koje treba razotkriti, psiholozi misle da postoje zajedničke karakteristike onih koji su odrasli bez braće ili sestara. Iako bismo možda tipičnog jedinca mogli zamisliti kao introvertiranog, usamljenog ili čak razmaženog, sljedeće osobine koje su naveli psiholozi dr. Adolph Brown i dr. Brianna Gaynor (koja je odrasla kao jedino dijete), ukazuju na suprotno.

  1. Zrelost: "Ljudi koji su odrasli kao jedinci često su zreliji na temelju pažnje odraslih i interakcija koje nisu bile podijeljene s drugom braćom i sestrama", kaže dr. Brown za Parade.
  2. Neovisnost: Neovisnost je velika osobina koju mnoga djeca jedinci razvijaju kao odrasli. Kao što dr. Gaynor kaže, kao jedinac "naučiš brinuti o stvarima i naučiš kako biti neovisan jer nemaš drugog izbora. Kao odrasle osobe, jedinci su često pouzdani i sposobni samostalno rješavati i dovršiti većinu zadataka bez potrebe ili očekivanja dodatne pomoći."
  3. Pouzdanost: "Jedinci su obično vrlo usredotočeni na zastupanje sebe i svojih obitelji ili skrbnika, jer je to konstanta. Kao takvo, ispunjavanje njihovih obveza je dio njih. Na njih se može računati kao na odrasle, a kad vam zatreba, bit će tu za vas", ističe psihologinja.
  4. Samouvjerenost: "Razine samopouzdanja odraslih jedinaca ponekad su više od razina njihovih kolega, kao rezultat vodstva njihovih roditelja i skrbnika", primjećuje dr. Brown.
  5. Odlikaši su: Dr. Gaynor kaže da jedinci mogu biti "odlikaši". "Roditelji su često u potpunosti fokusirani na svoje dijete jedinca te mu pružaju podršku u svakom smislu - akademskom, društvenom i slično. Zato jedinci često dobivaju potrebnu pomoć za uspjeh u školi i postavljaju visoke ciljeve za budućnost. No, ponekad mogu osjetiti puno pritiska upravo zato što su jedinci, ali osjećaju potrebu ispuniti ta očekivanja", zaključila je.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.