Političari pozivaju na zabranu prodaje dodatka za bebe koji može uzrokovati gušenje

Foto: Shutterstock

AMERIČKI političari pozivaju na zabranu popularnih dječjih ležaljki u obliku jastuka nakon što su iste povezane s desecima smrtnih slučajeva. Liječnici ih smatraju opasnima za novorođene bebe koje se mogu ugušiti na mekoj podlozi.

Najmanje 25 smrtnih slučajeva do sada je povezano s dječjim ležaljkama od 2015. godine, objavio je NBC News. Kao odgovor na to, senator Richard Blumenthal i predstavnik Jan Schakowsky uputili su pismo američkom povjerenstvu za sigurnost potrošačkih proizvoda u kojem navode da "roditelji koriste takve proizvode jer vjeruju da su sigurni, što je zabluda".

Više od 3.3 milijuna jastuka ili gnijezda za bebe jednog američkog proizvođača je povučeno s tržišta 2021. nakon izvješća o djeci koja su se u njima prevrnula i ugušila. Iako se danas više ne prodaju u trgovinama, moguće ih je pronaći u oglasnicima i na Facebook Marketplaceu.

Za spavanje je najsigurnija čvrsta, ravna površina

Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda SAD-a (CPSC) objavila je da je najbolje mjesto za spavanje za bebe čvrsta, ravna površina u krevetiću ili kolijevci. Također se ne smiju koristiti deke, jastuci, zaštitne ograde za dječje krevetiće, plišane igračke ili drugi predmeti, a bebe uvijek treba položiti na leđa.

CPSC je uputio molbu Marku Zuckerbergu, izvršnom direktoru Mete, da se opozove prodaja ležaljki, jastuka i gnijezda za bebe s Facebooka.

"Sve dok se ova prodaja ne zaustavi, bebe će i dalje biti u opasnosti od smrti. Meta može i treba učiniti više da spasi živote", izjavio je povjerenik Richard Trumka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.