Sve mame znaju što je žudnja za hranom nakon poroda i koliko je taj prvi obrok ukusan. Za mnoge mame, prvi obrok nakon poroda nije samo hrana, već i svojevrsna nagrada i olakšanje nakon dugog i iscrpljujućeg iskustva.
Ako ste imali carski rez, možda ćete morati pričekati dok ne budete sigurni da možete probaviti hranu, ali bez obzira na to kada ga pojedete, taj prvi obrok bit će nezaboravan. Evo tri znanstvena razloga zašto.
Stres potiče glad
Trudnoća i porod su nevjerojatni, ali mogu biti i prilično stresni. Kad smo pod stresom, tijelo oslobađa hormon kortizol koji povećava brzinu kojom obrađujemo ugljikohidrate i masti kako bi osigurao dovoljno energije za suočavanje s izazovima. Ovo je instinkt koji potječe još od vremena kada smo morali bježati od predatora. Rezultat? Intenzivna želja za hranom bogatom mastima i ugljikohidratima.
Trudnoća donosi niz stresnih situacija - od brojnih pregleda i priprema do same brige o tome hoće li sve proći u redu. Porod također izaziva visoku razinu kortizola zbog boli, nelagode i uzbuđenja zbog dolaska bebe. Sve to može dovesti do osjećaja jake gladi.
Određena hrana nas čini sretnijima
Znanstvenici su otkrili da određene namirnice povećavaju razinu serotonina, hormona sreće. Hrana bogata aminokiselinom triptofanom, poput puretine, lososa, jaja i sjemenki, pomaže tijelu u proizvodnji serotonina. Nije slučajno što su ove namirnice često na popisu želja za prvi obrok nakon poroda.
Vaše tijelo zna što mu treba! Kada ste pod stresom ili iscrpljeni, ono instinktivno traži hranu koja će vas emocionalno i fizički podržati.
Želimo ono što ne možemo imati
Tijekom trudnoće mnogi zdravstveni stručnjaci savjetuju izbjegavanje određenih namirnica zbog rizika od bakterija ili infekcija. Na popisu se često nalaze sirova riba (poput sushija), nepasterizirani sirevi, sirovo ili nedovoljno pečeno meso i naresci. Tijekom devet mjeseci možda ste sanjali o tim namirnicama, ali ste ih morali izbjegavati. Kad napokon možete uživati u njima, svaki zalogaj ima poseban okus.