Ugledni psiholog roditeljima školaraca: Domaća zadaća nije vaša zadaća

Foto: Pexels/Youtube screenshot

POČELA je nova nastavna godina. Mihail Labovski, jedan od najpoznatijih psihologa današnjice prema časopisu Forbes, kaže da škola nije odgovornost roditelja. Ipak, ističe da roditelji trebaju podržati svoju djecu i olakšati im djetinjstvo. To je moguće ako se klonimo nepotrebnog stresa. Da bismo u tome uspjeli, Labovski ima deset savjeta koje prenosimo u nastavku.

  1. Ne zatrpavajte dijete dodatnim aktivnostima prije škole. Prije nego što krene u prvi razred, pustite dijete da uživa u djetinjstvu. Njegov mozak još nije spreman za intenzivno učenje poput šaha, stranih jezika ili drugih intelektualnih aktivnosti.
  2. Prva škola ne mora biti "najbolja". U nižim razredima važno je da dijete osjeća psihološku sigurnost. Bolje je odabrati školu blizu doma, što će olakšati putovanje i omogućiti stvaranje odnosa s vršnjacima.
  3. Škola je djetetova odgovornost. Možda ćete u početku pomoći djetetu da se snađe, ali važno je da škola postane njihova obaveza. Postavite jasne granice i dogovorite se – neka preuzmu odgovornost za svoje obrazovanje.
  4. Ne forsirajte razgovor o školi. Neka dijete samo odluči hoće li pričati o tome kako im ide. Prečesto ispitivanje o školi i ocjenama može stvoriti pritisak i stres.
  5. Domaća zadaća nije vaša zadaća. Ne morate im pisati zadaće niti spremati torbe. Naučite ih da budu samostalni i odgovorni – to će im koristiti kasnije u životu.
  6. Pomoć da, ali samo kada je dijete zatraži. Vaša podrška je važna, no pustite dijete da samo dođe k vama s pitanjima ili potrebom za pomoći.
  7. Ako nešto nije u redu s učiteljem, reagirajte. Ako primijetite da učitelj ne voli vaše dijete ili postoji neki problem, razgovarajte. Ne ignorirajte situaciju – možda ćete morati razmotriti i promjenu škole ako bude potrebno.
  8. Budite strpljivi kroz pubertet. Pubertet može biti zahtjevan period, a vaše dijete će prolaziti kroz različite faze. Dajte im prostora i budite tu kao podrška.
  9. Ne forsirajte razvijanje talenata. Ako dijete pokazuje talent, super! Ali ako ne želi razvijati neki talent ili se bavi nečim samo zbog vaših očekivanja, pustite ih. Neka sami odluče što žele raditi.
  10. Bezuvjetna ljubav je najvažnija. Volite svoje dijete bez obzira na sve – neka znaju da vaša ljubav nije uvjetovana njihovim uspjesima ili ponašanjem.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.