Provjerite jeste li popustljiv roditelj?

Foto: 123rf
 
VJEČNO je pitanje i uzrok brojnih svađa unutar obitelji – do koje granice bi brižni roditelji trebali popuštati i štititi svoju djecu?
 
Većina roditelja odgaja svoju djecu prema modelu vlastitih roditelja, a mnogi rade upravo suprotno. Uglavnom, svi se slažu u jednom, da žele odgojiti sretne i samopouzdane osobe. Kad smo postali  roditelji, u želji da izbjegnemo pogreške svojih roditelja, trudimo se   se ponašati drukčije, ponekad i potpuno suprotno, ali ni to nije garancija da ćemo biti uspješni onako i onoliko koliko bismo željeli. S druge strane, u odnosu sa svojom djecom ponavljamo neke postupke svojih roditelja, a da toga uopće nismo svjesni.
 
Roditeljstvo, bez  sumnje jedno je od najljepših i najzahtjevnijih iskustava koje  ljudsko biće može imati. Za većinu stvari kojima se u  životu bavimo ili se planiramo baviti, trebamo  imati adekvatnu edukaciju. Međutim, to nije slučaj s roditeljstvom.
Zadaća svakog je roditelja odgojiti zrelu, odgovornu, moralnu i emocionalno stabilnu osobu. To se može jedino uz bezuvjetnu ljubav, podršku, prihvaćanje roditelja i njegove okoline. Ona djeca koja nemaju takvu podršku ne znaju se nositi s kritikama izvan obitelji, teško podnose neuspjeh i teže ostvaruju svoje potencijale. 
 
Iako se čini teškim, postavljanje granica jedan je od najvećih načina izražavanja roditeljske ljubavi. U užurbanom ritmu u kojem živimo roditelji često popuste jer je to jednostavnije i brže za njih. No, to uzrokuje probleme kasnije. Ako je djetetu jedan dan nešto dopušteno, a onda za to isto drugi dan bude kažnjeno, ono ne zna gdje su granice i dokud može ići te je zbunjeno.
Lijepo je kad djetetovu sreću stavljate ispred vlastite, no takvim ponašanjem i popuštanjem u svakoj situaciji, vjerovali ili ne, bitno utječete na samopouzdanje svojega potomka.
Svi roditelji, jamčimo vam, svojem djetetu žele najbolje. Ipak, katkada ne znaju procijeniti što je za dijete zbilja dobro, a što je tzv. magareća usluga.
 
Većina roditelja djeci nešto brani, no na kraju ipak popusti jer nema vremena ni volje boriti se s djetetom. To je pogreška! Važno je biti ustrajan i dosljedan. Roditelji su danas prezaposleni, pod golemim stresom i istovremeno rješavaju nekoliko stvari, pa im je najlakše jednostavno popustiti. No ako popustite oko nereda u sobi ili oko ručka, kako ćete u budućnosti vratiti kontrolu i postati roditelj koji zaslužuje poštovanje?
 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.