Psiholog: Ako želite popraviti vezu ili brak, počnite prakticirati četiri navike

Foto: Shutterstock

Odnosi su složeni i prolaze kroz različite faze, no određene navike mogu pomoći u jačanju veze i prevladavanju izazova, tvrdi psiholog Jeffrey Bernstein.

"Kada se suočite s potencijalnim prekidom, umjesto paničnog djelovanja, postoje zdraviji načini kako možete pozitivno utjecati na partnera. Važno je koristiti strategije temeljene na izgradnji povjerenja, povezivanju i osobnom rastu, a ne na pokušajima kontroliranja ishoda", pojasnio je za Psychology Today.

Izdvojio je četiri navike koje mogu doprinijeti poboljšanju veze ili braka.

1. Iskreno slušajte

"U trenucima krize, komunikacija često pati, a partneri se osjećaju kao da ih druga osoba ne razumije. Zato je važno slušati. Ipak, pravi način slušanja nije samo čuti riječi, već aktivno slušati s ciljem razumijevanja. To znači odložiti potrebu da odgovorite ili dokažete svoje stajalište i umjesto toga biti u potpunosti prisutan. Time pokazujete partneru da su njegove emocije važne, što može otvoriti put prema ponovnoj izgradnji povjerenja", objašnjava Bernstein.

2. Priznajte svoje ponašanje bez obrane

Kada jedan od partnera izrazi nezadovoljstvo, prirodno je osjećati se napadnuto. No, umjesto obrambene reakcije, važno je priznati svoju ulogu u problemima veze. Psiholog navodi: "To ne znači preuzeti svu krivnju, već pokazati spremnost na promjenu i rast. Otvoreno prihvaćanje vlastitih pogrešaka može potaknuti pozitivne promjene u dinamici odnosa."

3. Oživite pozitivne uspomene

Jedan od učinkovitih načina za ponovno povezivanje s partnerom jest podsjetiti se na zajedničke trenutke sreće, tvrdi psiholog.

"Prisjećanje na lijepe uspomene može vam pomoći da se fokusirate na ono što vas je u početku spojilo. Ove aktivnosti mogu smanjiti napetost i vratiti osjećaj bliskosti koji je možda oslabio tijekom vremena", rekao je.

4. Radite na sebi

Jedan od najboljih načina da potaknemo partnera da ostane uz nas jest rad na vlastitom osobnom razvoju. Ne radi se o tome da se promijenimo kako bismo zadržali partnera, već da investiramo u vlastiti rast i dobrobit. Fokusiranje na to da budemo najbolja verzija sebe može pozitivno utjecati na vezu, a istovremeno će nam donijeti unutarnju snagu i stabilnost.

"Iako ne možete natjerati nekoga da ostane u vezi, konstruktivne promjene u vašem pristupu mogu napraviti značajnu razliku. Slušanjem, preuzimanjem odgovornosti, ponovnim povezivanjem kroz sretne uspomene i radom na sebi, možete pomoći u usmjeravanju odnosa u zdravijem smjeru", zaključio je Bernstein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.