Psiholog: Četiri važne životne lekcije razvedenih parova koji su si dali drugu šansu

U DANAŠNJE vrijeme mnogi brakovi završe razvodom iz različitih razloga, ali neki od tih razvedenih parova nakon nekog vremena ponovno pronalaze onu iskru od prije i svojoj ljubavi daju novu šansu. Iako je razvod za većinu parova konačan, nekim parovima otvara prostor za razmišljanje, rast i moguće pomirenje u budućnosti.

Psiholog Jeffrey Bernstein za portal Psychology Today izdvojio je četiri važne lekcije, kao i korisne savjete koje su mu bivši razvedeni parovi podijelili.

Važno je doživjeti osobni rast prije zajedničkog rasta

Mnogi parovi koji se ponovno spoje nakon razvoda navode osobni rast kao glavni razlog ponovnog povezivanja. Kada su prvi put bili u braku, problemi poput loše komunikacije, nerazriješenih trauma ili sukobljenih prioriteta udaljili su ih jedno od drugoga. Tek nakon razvoda, kada su se suočili sa svojim manjkavostima, mogli su se samostalno izliječiti. 

Kao primjer, psiholog je izdvojio par u kojem se žena osjećala emocionalno zapostavljeno, a muškarac je bio preopterećen poslom. Njihov razvod bio je buran i pun frustracija, a nakon dvije godine razdvojenosti i rada na sebi uz pomoć terapeuta, dali su si drugu šansu i uspjeli. Žena je naučila bolje izražavati svoje potrebe, a muškarac prepoznao koliko je posao dominirao njegovim životom. Bernstein je izdvojio da su se pomirili tek nakon što su oboje uložili u vlastiti rast.

Njihov savjet je, ističe psiholog, da ne žurite u vezu ako niste prije toga radili na sebi. "Vrijeme odvojenosti može vam pružiti jasniju perspektivu i pomoći da prepoznate područja koja trebate osobno unaprijediti. Ovo je ključno za izgradnju snažnijih temelja ako želite ponovno izgraditi odnos", istaknuo je Bernstein.

Opraštanje i oslobađanje od starih zamjerki i svađa može ponovno oživjeti ljubav

Ponekad nije jednostavno nekome oprostiti, ali je često nužno. "Jedan od najvećih izazova za parove koji se žele ponovno povezati nakon razvoda jest puštanje boli iz njihovog prethodnog braka", tvrdi psiholog. Stare zamjerke i nerazriješeni sukobi iz prošlosti mogu smanjiti šanse za novi početak. Naučiti oprostiti, partneru i sebi, može stvoriti prostor za novi rast ljubavi.

Kao drugi primjer, psiholog je izdvojio primjer para koji se u prvom braku često svađao oko financija. Muškarac je ženi zamjerao što troši puno novca, a ona njemu što je kontrolirao novac. Nakon razvoda i odlaska na terapiju, oboje su počeli raditi na sebi i, kada su si dali drugu šansu, zaboravili su na prošlost. Psiholog tvrdi da je "rezultat bio zdraviji odnos temeljen na međusobnom poštovanju i financijskoj transparentnosti".

Ovaj par je izdvojio da oprostiti ne znači nužno i zaboraviti, već se posvetiti kretanju naprijed bez stalnog podsjećanja na stare rane. "Iskoristite vrijeme za rad na prošlosti kako biste mogli ući u novo poglavlje s čistim početkom." 

Na starim temeljima možete izgraditi novi odnos

Davanje druge šanse nakon razvoda ne znači oživljavanje iste veze u kojoj ste bili prije. "Radi se o stvaranju nečeg novog, pri čemu prepoznajete vrijednost zajedničke povijesti. Parovi koji se uspješno ponovno spajaju često kažu da su izgradili potpuno novu vezu temeljeći je na lekcijama naučenim iz prvog braka", izdvaja Bernstein.

Za ovaj primjer psiholog je izdvojio muškarca i ženu koji su se vjenčali vrlo mladi, a njihov je brak završio nakon što su prerasli jedno drugo i nisu se znali nositi s tim promjenama. Međutim, ponovno su se našli pet godina kasnije, nakon što su izlazili s drugim ljudima i stekli više životnog iskustva. Kada su se ponovno vjenčali, "pristupili su vezi s obnovljenom znatiželjom i uzbuđenjem, fokusirajući se na ljude kakvi su postali, a ne na one kakvi su bili", objašnjava stručnjak. 

Iako temelji mogu biti važni za obnavljanje odnosa, psiholog ističe da ne biste trebali pokušavati oživjeti prošlost. Savjet ovog para je da je "ključ za ponovno povezivanje prihvaćanje da ste se oboje promijenili i da vaša nova veza treba odražavati ljude kakvi ste sada, a ne kakvi ste bili prije."

Komunikacija je ključna u odnosu

Svi parovi znaju da je komunikacija bitna, ali ono što parove koji su si dali drugu priliku razlikuje, jest njihova spremnost na takozvanu hrabru komunikaciju. Kako ističe psiholog, "oni razgovaraju o teškim stvarima, o tome što je pošlo po zlu, što im sada treba i čega se boje u budućnosti. Ova transparentnost omogućuje im da ponovno izgrade povjerenje i prodube intimu".

Za posljednji primjer, psiholog je izdvojio par koji je u prvom braku imao problema s komunikacijom. Oba partnera izbjegavala su teške razgovore iz straha od sukoba. Međutim, nakon razvoda shvatili su koliko si toga nisu rekli. Kada su si dali drugu šansu, obećali su da nikada neće bježati od razgovora te su naučili otvoreno izražavati svoje strahove i pokazati ranjivost, što im je omogućilo da odnos izgrade na temelju iskrenosti. 

Smatraju da je važno da parovi razgovaraju o svim nadama i strahovima te stvore okruženje u kojem oba partnera mogu izraziti osjećaje. "Budite jasni, suosjećajni i spremni čuti stvari koje mogu biti neugodne", ispričao je par psihologu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.