Psiholog: Nemojte raditi ovu grešku ako želite odgojiti otpornu, kreativnu djecu

Foto: Pexels

Ne treba vam tiho, skladno kućanstvo da biste odgojili sljedećeg Stevea Jobsa ili Fridu Kahlo.

"Djeca koja odrastaju s roditeljima koji se ponekad ne slažu na konstruktivan način mogu postati kreativniji odrasli", rekao je nedavno psiholog Adam Grant u podcastu What Now? s Trevorom Noahom.

"Takva djeca mogu biti i mentalno otpornija", poručio je Grant.

Kada govori o neslaganju, Grant ne misli na vikanje. Umjesto toga, ideja je modelirati produktivne rasprave, one u kojima obje strane sudjeluju u razgovoru, saslušaju jedna drugu i postignu zdrav konsenzus.

"Odrastanje u kućanstvu s produktivnom napetošću može pokazati djeci da svađe ne moraju nužno stvoriti trajni sukob i da mogu dovesti do kreativnih načina rješavanja problema", istaknuo je Grant.

Kako konstruktivna neslaganja mogu potaknuti kreativnost

Konstruktivna neslaganja pomažu u oblikovanju kreativne djece na više načina, pokazuju istraživanja.

Jedna studija zamolila je odrasle u ranim tridesetima da napišu "maštovite priče" i otkrila je da su najkreativniji odgovori bili povezani s izloženošću roditeljskom sukobu u djetinjstvu. Druga je otkrila da su najinovativniji arhitekti i znanstvenici iskusili određene nesuglasice unutar svojih obitelji.

"Ako se nitko nikad ne svađa, vjerojatno nećete isprobati ništa novo. Neslaganje je protuotrov za grupno razmišljanje i nema boljeg vremena od djetinjstva da naučite kako se s time nositi", navodi Grant.

Izgradnja kreativnosti ne mora žrtvovati djetetov osjećaj sigurnosti. Studija iz 2009. promatrala je 235 obitelji i otkrila da su se djeca u dobi od 5 do 7 godina osjećala emocionalno sigurnije kada su imala roditelje koji su se konstruktivno svađali. Kada su ih ponovno promatrali tri godine kasnije, pokazali su veću empatiju i bili su prijateljski nastrojeni u školi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.