Psihologinja dijeli četiri načina za odgoj djece koja će vam se istinski diviti

Foto: Pexels

U današnjem društvu često se događa da idoliziramo ljude koje nikada nismo ni upoznali – bilo da se radi o slavnim osobama, sportašima ili influencerima. Djeca su osobito privučena lažnim slikama savršenstva koje se prikazuju na društvenim mrežama. Pokušavaju imitirati stil života koji se čini glamurozan, dobivajući trenutačno zadovoljstvo kroz pažnju koju privlače. U takvoj kulturi mnogi roditelji se pitaju – kako da budu najveći uzor svojoj djeci?

Prema psihologinji Sheryl Ziegler, postoji nekoliko ključnih načina na koje možete odgojiti djecu koja će vam se istinski diviti i gledati vas kao heroje.

1. Budite prisutni za svoje dijete

Jedan od najvažnijih koraka je prisutnost. To znači stvarno slušanje – ne samo ušima, već i očima i cijelim tijelom. Ako ste na djetetovoj nogometnoj utakmici, ne provodite cijelo vrijeme gledajući u telefon ili šaljući e-mailove. Djeca primjećuju kada ste fizički prisutni, ali niste mentalno uključeni. Pokažite im da su u tom trenutku vaša potpuna pažnja i briga usmjereni na njih.

2. Jasno odredite vrijeme za njih

Svi znamo da su posao i obaveze često neizbježni, ali ključno je naučiti dijete da postoji vrijeme za rad i vrijeme za obitelj. Postavite granice i stvorite vrijeme u kojem se potpuno posvetite njima, bez ometanja vanjskih faktora.

3. Budite dosljedni

Dosljednost je temelj u odgoju djece. Ona stvara sigurnost i predvidljivost u njihovim životima. Bilo da se radi o svakodnevnim večerama, čitanju knjige prije spavanja ili dolasku po dijete iz škole, vaša stalna prisutnost i rutina ključne su za razvoj snažne povezanosti s vašim djetetom. Dosljednost im pokazuje da su uvijek važni, bez obzira na okolnosti.

4. Divite se talentima, a ne ljudima

Ovo je važna lekcija koju djeca trebaju usvojiti od malih nogu. Umjesto da im kažete kako volite neku slavnu osobu, fokusirajte se na specifične talente te osobe, poput njihove vještine u igri ili glumi. Time učite djecu da je važno cijeniti nečiji trud i talent, a ne stvarati sliku o osobi koju zapravo ne poznajemo. Ova suptilna, ali značajna promjena, može pomoći djeci da traže uzore u stvarnim ljudima, umjesto u lažnim idolima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.