Psihologinja dijeli tri navike emocionalno zrelih partnera

Foto: Shutterstock

Emocionalna zrelost ključna je za izgradnju zdravih i trajnih odnosa. Uključuje sposobnost prepoznavanja vlastitih osjećaja, razumijevanje perspektive partnera i odgovorno reagiranje u situacijama sukoba, kaže psihologinja Jill P. Weber.

"U svojoj praksi često viđam parove koji se suočavaju s dugogodišnjim osjećajem ogorčenja i ponavljaju istu staru dinamiku sukoba. Većina njih osjeća se zaglavljeno, ponavljajući iste stare boli svaki put kad se pojavi novi sukob. Ključ za prekidanje tih obrazaca leži u autentičnom razumijevanju perspektive svog partnera što je, unatoč svojoj jednostavnosti, složen zadatak za mnoge parove", objasnila je za Psychology Today.

Podijelila je tri načina na koje parovi mogu doprinijeti razvoju svoje emocionalne zrelosti u vezi.

1. Aktivno slušajte

"Kada vaši partneri izraze nezadovoljstvo ili frustraciju, važno je zastati i ozbiljno razmisliti o tome. Pitanje: 'Imaš li trenutak da popričamo?' može otvoriti put za novu dinamiku. Kada partner dijeli svoja osjećanja, fokusirajte se na ono što kaže, umjesto da razmišljate o vlastitim obrambenim reakcijama. Cilj je razumjeti perspektivu, a ne ocjenjivati je", ističe Weber.

2. Odgovarajte na ono što čujete bez osuđivanja

Važno je smireno reagirati na ono što smo čuli, čak i ako se ne slažemo. Primjerice, možete reći: "Čini se da si frustriran i da se osjećaš usamljeno." Ovaj korak omogućava partneru da se osjeća shvaćenim, što može otvoriti prostor za dublje razgovore i smanjiti napetosti, objašnjava psihologinja.

3. Budite odgovorni

Uzimanje odgovornosti za vlastite postupke može biti zastrašujuće, ali nije nužno priznati nešto s čime se ne slažemo. "Umjesto toga, pronađite dio onoga što partneri govore s čime se možete povezati. Na primjer: 'Razumijem da si se osjećao usamljeno jer sam bila vrlo zaokupljena.' Ovaj pristup pokazuje empatiju i razumijevanje, čime se može potaknuti promjena u dinamici odnosa", zaključuje Weber.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.