Psihologinja: Jedna navika roditelja potiče zahvalnost kod djece

Foto: Shutterstock

Razvijanje osjećaja zahvalnosti kod djece važan je dio njihova emocionalnog razvoja. Zahvalnost je ključna za jačanje pozitivnih odnosa i povezanosti u obitelji. Mnogi roditelji žele doprinijeti razvoju zahvalnosti kod djece, ali možda ne znaju odakle početi. Srećom, edukatorica za odgoj, psihologinja i mama, Jaimie Bloch, ima jednostavan savjet koji može pomoći.

Evo što je podijelila u nedavnoj objavi na Instagramu.

"Isprobajte jednu svakodnevnu vježbu za razvijanje zahvalnosti kod svoje djece - uvedite 'sretne kamenčiće'", ističe psihologinja.

Nadalje objašnjava: "Mi koristimo kamenčić koji smo pronašli u vrtu, ali to može biti bilo koji predmet koji vaša djeca odaberu. Cilj je da to bude fizički simbol i podsjetnik za vježbanje zahvalnosti."

Kako funkcionira:

  • Pođite u šetnju s djecom u blizini kuće ili do parka ili plaže. Recite im da tražite poseban kamenčić ili bilo koji fizički predmet i potaknite ih da odaberu onaj koji im se najviše sviđa.
  • Ukrasite predmet s djecom kod kuće. Možete ga čak i nazvati.
  • Objasnite pojam "zahvalnosti" tako što ćete pomoći djeci da se prisjete trenutaka iz dana kada su bila sretna.
  • Igrajte igru "sretni kamenčići": Svaka osoba iz obitelji redom drži kamenčić i podijeli barem tri stvari koje su ih tog dana usrećile. "Pokušajte pomoći djeci da budu konkretna, npr. igranje lovice s najboljim prijateljem", savjetuje psihologinja.

"Kao dječja psihologinja često naglašavam koliko zahvalnost može imati snažan utjecaj na emocionalni razvoj djece. Djeca se ne rađaju s razumijevanjem zahvalnosti jer se ovaj pojam često razvija kroz iskustvo. Razbijanje pojma zahvalnosti na jednostavnije koncepte, poput osjećaja sreće i radosti, pomaže djeci svih uzrasta da bolje shvate ovu praksu. Uvođenje ovih pojmova u ranoj dobi ne samo da obogaćuje dječju perspektivu, već postavlja i temelj za zdravu samosvijest te pozitivan način razmišljanja", zaključila je Bloch.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.