Psihologinja otkriva četiri strategije za rješavanje lošeg ponašanja djece

Foto: Pexels

Upravljanje lošim ponašanjem kod djece može biti izazovno, ali uz prave strategije i pristupe roditelji i skrbnici mogu si znatno olakšati ovaj proces. Osim toga, razumijevanje razloga lošeg ponašanja vrlo je važan korak u upravljanju istim, tvrdi psihologinja, majka i edukatorica za odgoj, Jaimie Bloch. Stoga je istaknula četiri učinkovite metode koje mogu pomoći u usmjeravanju dječjeg ponašanja prema pozitivnim obrascima.

Evo što je otkrila u novoj objavi na Instagramu.

  1. Prakticirajte "pauzu za roditelje": Psihologinja savjetuje: "Uzmite trenutak, zaustavite se i duboko udahnite prije nego što pristupite djeci. Ta pauza pruža vam prostor da reagirate promišljeno umjesto impulzivno. Kada reagiramo impulzivno, često pojačavamo emocije djece."
  2. Na loše ponašanje gledajte kao na poziv za pomoć: Ponašanje često odražava dublje potrebe i emocije. "Kada djecu vidimo kao ranjivu i u boli, u potrebi za podrškom, to nam pomaže promijeniti način razmišljanja i pristup", navodi Bloch.
  3. Zapamtite da pažnja pojačava ponašanje (pozitivno ili negativno): "To ne znači da biste trebali ignorirati djecu. Umjesto toga, sjetite se što želite pojačati; na primjer, kada vikanjem, ljutnjom i frustracijom skrećemo pažnju na negativno ponašanje, to dodatno pojačava loše ponašanje. Uvijek pristupajte djeci na neutralan i znatiželjan način, gdje i kad god je to moguće", savjetuje psihologinja.
  4. Stvorite "emocionalne ventile" tijekom dana: Bloch objašnjava: "Možemo spriječiti izljeve bijesa omogućavanjem vremena tijekom dana za djecu da obrade stres i emocije. Probajte pustiti glazbu, izvadite sve umjetničke i kreativne materijale, plešite, pjevajte, skačite i pretvarajte se da izbacujete ljutnju kroz te aktivnosti."

"Da bi došlo do promjene, moramo se osjećati voljeno. Ljubav nam pomaže da se suočimo s dubokim, teškim i neugodnim emocijama i razmišljanjima", zaključuje psihologinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.