Psiholozi upozoravaju na šest znakova visoko funkcionalne anksioznosti kod majki

Foto: Shutterstock

Visokofunkcionalna anksioznost je oblik anksioznosti koji se često ne prepoznaje jer osobe koje je doživljavaju mogu izgledati uspješno i sposobno u svakodnevnom životu. Takvi ljudi često postavljaju visoke standarde za sebe i druge, što može dovesti do osjećaja pritiska i straha od neuspjeha.

Iako mogu obavljati svoje svakodnevne zadatke i ispunjavati obveze, njihova unutarnja borba s anksioznošću može uzrokovati mentalnu i fizičku iscrpljenost. Važno je prepoznati znakove visoko funkcionalne anksioznosti kako bi se razvile strategije za upravljanje stresom i poboljšanje kvalitete života. Stoga su psihologinje Caitlin Slavens i Chelsea Bodie upozorile na šest pokazatelja visoko funkcionalne anksioznosti kod majki.

  1. Postavljanje visokih i nerealnih standarda za sebe.
  2. Mentalna i fizička iscrpljenost.
  3. Prekomjerno razmišljanje i um koji ne miruje.
  4. Potreba za neprekidnu produktivnost.
  5. Nervozne navike.
  6. Ugađanje drugima i osjećaj krivnje kada kažete "ne".

"Visoko funkcionalna anksioznost nalikuje nošenju nevidljive težine, dok se izvana čini da ste dobro. Prekomjerno pripremanje za razne situacije i stalno preispitivanje 'što ako' čini se neophodnim za preživljavanje, ali polako uništava vaše mentalno zdravlje. Očekuje se da sve obavljate s lakoćom, ali iznutra ste na rubu svojih mogućnosti. No, to ne mora biti tako. Život danas može biti težak, ali terapija može pomoći", zaključuju psihologinje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.