Psihoterapeutkinja otkriva četiri osobine toksičnih roditelja

Foto: Shutterstock

Odnosi s toksičnim ljudima mogu biti vrlo različiti, ovisno o kojoj se osobi radi. Na primjer, ako se radi o prijatelju ili partneru, moguće je ograničiti ili prekinuti interakcije s tom osobom kako bismo smanjili ili uklonili njihov negativan utjecaj na naš život.

Međutim, kada su toksične osobe naši roditelji, ponekad potpuni prekid nije realan ili moguć. U takvim situacijama, pronalaženje učinkovitih načina za upravljanje odnosom ključno je kako bismo očuvali svoje emocionalno zdravlje. No, prvo je važno prepoznati toksične roditelje, a to ponekad može biti izazovno. Stoga je psihoterapeutkinja Sherry Gaba otkrila četiri osobine koje otkrivaju takve roditelje.

1. Izrazito negativno reagiraju na različite situacije ili događaje

"Toksični roditelji su emocionalno izvan kontrole. Skloni su dramiti za čak i manje probleme, a svaku moguću uvredu vide kao razlog da postanu neprijateljski, ljuti, verbalno uvredljivi ili destruktivni", rekla je psihoterapeutkinja za Psychology Today.

2. Nedostaje im empatije

Toksični roditelji nisu u stanju suosjećati s drugima, tvrdi Gaba. "Sve se vrti oko njih i njihovih potreba, a ne shvaćaju kako njihovo ponašanje može štetiti drugima", pojasnila je.

3. Kontrolirajući su

"Što su roditelji više toksični, to više žele kontrolirati sve i svakoga u svojoj blizini. To znači postavljanje nerazumnih zahtjeva, čak i odrasloj djeci", ističe psihoterapeutkinja.

4. Pretjerano kritiziraju

Toksični roditelji ne mogu ili ne žele vidjeti postignuća svoje djece, bez obzira na to koliko su uspješna, kaže Gaba. Naglašava kako neprestano omalovažavaju ljude oko sebe, dok sebe prave iznimnima, nadarenima ili talentiranima.

"Važno je da djeca toksičnih roditelja shvate da nemaju sposobnost promijeniti ponašanje svojih roditelja, no ključno je da postave granice kako bi očuvali svoje mentalno zdravlje. Razgovor s terapeutom ili savjetnikom također im može pomoći u razumijevanju utjecaja koje su toksični roditelji imali na njihov život i razvijanju učinkovitih strategija suočavanja", zaključila je psihoterapeutkinja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.