Roditeljska navika koja može djecu pretvoriti u narcise, prema studiji

Foto: Unsplash

Roditeljstvo nije lako, a odgajanje emocionalno stabilne djece može biti zahtjevno. Roditelji su često pod stresom zbog pogrešaka jer žele odgojiti sretnu i dobru djecu. Greške su normalne, ali ako ih roditelji nisu svjesni, mogu značajno utjecati na razvoj djece. Jedan od najgorih ishoda koji većina roditelja može zamisliti jest da njihova djeca postanu narcisi.

Studija iz 2018. godine pokazala je da jedna roditeljska navika može potaknuti narcisoidno ponašanje kod djece, a riječ je o hvaljenju. Međutim, psihologinja Lisa Kaplin tvrdi da većina ljudi krivo interpretira rezultate tog istraživanja.

"Mame i tate, od ključne je važnosti napomenuti da što je izvorna studija rekla - samo pohvala nije problem. Dakle, problem nastaje kada roditelji hvale djecu uspoređujući ih s drugima, sugerirajući da su superiornija. Hvaliti svoju djecu nije loše, problem je hvaliti ih dok kritizirate druge", objasnila je za YourTango.

Dodaje da narcisoidno ponašanje kod djece nije samo usmjerenost na sebe, već i izrazita sebičnost. "Narcisoidne odrasle osobe imaju problema u vezama, često su nesuosjećajni roditelji i općenito nezadovoljni. Vjerujte mi, ne želite odgajati narcisoidnu djecu", navodi psihologinja.

Srećom, uz pomoć dva savjeta, roditelji mogu hvaliti svoju djecu a da ih ne pretvore u narcise, kaže Kaplin. Evo koje je savjete istaknula.

1. Ne uspoređujte svoju djecu ni s kim i nikada

"Priznajte svoju djecu onakvima kakva jesu, ne uspoređujući ih s drugima. Ako su učinila nešto loše, recite to, ali nemojte to reći uspoređujući ih s nekim drugim - primjerice bratom ili sestrom, susjedom, razrednikom itd.", savjetuje psihologinja.

2. Usredotočite se na pozitivne osobine, a ne na postignuća

Postignuća djece su prolazna, ali njihova ljubaznost i dobar karakter, ako se njeguju, vjerojatno će ostati s njima do kraja života, tvrdi Kaplin. "Pohvalite djecu kada pokazuju predanost, izvrsnu radnu etiku, suosjećanje, uslužnost i slično. U redu je povremeno pohvaliti i njihova postignuća, ali ograničite učestalost i intenzitet kada to činite", zaključila je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.