Savjetnica: Ako žena pokazuje ova tri ponašanja, emocionalno je nezrela

Foto: Pexels

Emocionalna zrelost je sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama te empatije prema tuđim osjećajima na odgovoran način. Dakle, emocionalna zrelost ključni je aspekt svake zdrave i funkcionalne veze. Ipak, može biti teško razlučiti je li netko emocionalno potpuno sazrio.

Nažalost, neki unatoč svojim godinama još nisu dosegli tu emocionalnu odraslu dob. Stoga je obiteljska i bračna savjetnica istaknula tri suptilna znaka koji ukazuju na to da je žena emocionalno nezrela.

1. Izbjegava teške razgovore.

Jedan od ključnih pokazatelja emocionalne zrelosti jest kako se žena nosi s izazovnim ili neugodnim raspravama. Ako stalno zaobilazi teže razgovore, to može značiti da nije u potpunosti emocionalno sazrela, tvrdi Fey.

"To nije izravna osuda, već suptilan znak. Izbjegavanje teških razgovora nije samo strah ili nelagoda. To također može biti pokazatelj nesposobnosti suočavanja i obrade složenih emocija, ključne komponente emocionalne odrasle dobi", rekla je za Hack Spirit.

2. Teško prihvaća kritike.

Ponekad je svima teško prihvatiti kritiku. Ipak, način na koji na to reagiramo, može puno reći o našoj emocionalnoj zrelosti.

"Ako žena na kritike stalno reagira obrambeno, to može značiti da nije u potpunosti emocionalno odrasla", ističe Fey. Razvijanje sposobnosti prihvaćanja kritike i učenja iz nje ključan je dio emocionalne zrelosti.

"Ne radi se o slaganju sa svakom kritikom koju dobijete. Radi se o slušanju, razmatranju i odlučivanju što je korisno, a što nije. Radi se o razumijevanju da se neće svi uvijek složiti s vama i to je u redu", dodala je.

3. Okrivljuje druge za svoje osjećaje.

Uobičajena je ljudska sklonost pripisivanja svojih osjećaja vanjskim čimbenicima. Ipak, posjedovanje vlastitih emocija ključni je aspekt emocionalne zrelosti.

"Ako primijetite da žena stalno okrivljuje druge za svoje osjećaje, to može značiti da nije u potpunosti emocionalno sazrela. Ne radi se o tome da se nikada ne osjećamo povrijeđeno ili ljuto zbog tuđih postupaka, već o tome da znamo da imamo kontrolu nad svojim emocionalnim reakcijama", objašnjava Fey.

Emocionalna odraslost podrazumijeva prihvaćanje da, iako ne možemo kontrolirati što nam se događa, možemo kontrolirati kako reagiramo.

"Prepoznavanje i razumijevanje emocionalne nezrelosti ne odnosi se na osuđivanje ili kritiziranje. Umjesto toga, pruža putokaz za osobni rast i zdravije odnose", zaključila je savjetnica.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.