Savjetnica za autosjedalice: 80 posto nesreća događa se dva kilometra od kuće

Foto: Shutterstock

ČITATELJICA Indexa uputila nam je poruku i izrazila svoju užasnutost ljudima koji voze djecu u autu bez autosjedalice. "Prošlo ljeto vidjela sam jednu vijest koja me poprilično uznemirila i na koju baš često mislim. Valjda zato što sam i sama majka dvoje male djece. Riječ je o prometnoj nesreći u kojoj je poginulo dijete od par godina. Dijete koje ne da nije bilo vezano nego u autu uopće nije bilo sjedalice za dijete iako ih je u automobilu bilo dvoje", napisala je.  

"Vozači voze svoju djecu na prednjem sjedištu - bez pojasa, bez sjedalice, djecu tijekom vožnje drže u krilu, novorođenče na rukama... Masni BMW s četvero djece na zadnjem sjedištu, a nijedno vezano. I to sve kao skroz normalno. Pa se pitam zašto", dodala je.

"Moja rodbina je znala reći: 'Pa i prije 30 godina su se djeca tako vozila - kad nije bilo sjedalica, kako su tebe mama i tata vozili? Pretjeruješ, neće nikome biti ništa. Prije par godina djeca su se vozila bez sjedalica, ležala iza. Bilo je i puno više osoba u autu nego što stane, sjedili smo jedno drugom u krilu i slično. Tada je puno više ljudi i ginulo u prometnim nesrećama.

Nije mi jasno kako netko vozi malo dijete bez sjedalice u autu. Tko ima više djece, treba veći auto. Tko se odluči na više djece, treba si moći priuštiti veći auto, a ne koristiti izgovore da si ne može kupiti auto s više sjedala, ali može napraviti petero djece. Barem danas sjedalice nisu skupe i može ih se kupiti svugdje. Treba misliti na vrijeme i štititi svoju, a i tuđu djecu", zaključila je.  

Kako odabrati odgovarajuću autosjedalicu?

Tim povodom razgovarali smo s Janom Bosanac, savjetnicom za autosjedalice udruge Roda, koja nam je objasnila kako odabrati odgovarajuću autosjedalicu, na što roditelji trebaju paziti kad stavljaju dijete u nju i dokad ju je potrebno koristiti. 

"Roditelji prvenstveno trebaju odabrati kategoriju autosjedalice prema dobi, visini i težini djeteta. Nakon toga trebaju provjeriti koje sustave vezanja imaju u svojem vozilu (pojas, isofix, top tether) i upute automobila, u kojima piše koja vrsta sjedalice se može postaviti na pojedina mjesta u vozilu.

Najvažnije je da sjedalica odgovara djetetu i vozilu, a to će roditelji najbolje vidjeti ako je isprobaju prije kupnje. Autosjedalice nisu univerzalne i ne odgovaraju svim vrstama i modelima vozila. Gotovo svi dućani dozvoljavaju isprobavanje autosjedalica u vozilima.

Roditelji, dakle, trebaju odabrati nekoliko autosjedalica u ponudi blizu mjesta stanovanja te otići s djetetom i vozilom u isprobavanje", rekla je. 

"Roditelji, pazite da je dijete ispravno vezano"

Bosanac moli roditelje da paze da dijete uvijek bude ispravno vezano, bez obzira na duljinu puta: "Najkraće vožnje su i najopasnije vožnje. 80 posto nesreća događa se u naseljenom mjestu, 2 kilometra od kuće. Autosjedalica uvijek i bez iznimke, dijete ispravno vezano uvijek i bez iznimke."

Evo dokad se koriste autosjedalice. "Autosjedalice se koriste do 150 cm visine. Postoji jednostavna provjera u 5 točaka je li dijete spremno za vožnju bez autosjedalice. Dijete sjedne na sjedalo tako da su stražnjica i leđa skroz uz naslon.

Ako pojas leži ispravno preko tijela (gornji dio preko sredine ramena i prsa, ne preko vrata, donji dio nisko preko kukova, ne preko trbuha), koljena su presavinuta preko ruba sjedala i dijete može tako mirno sjediti cijelim putem, onda se može voziti bez autosjedalice", rekla je Bosanac.

Ispravno korištenje autosjedalica za djecu

Od kolovoza 2014. prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama sva djeca do 150 cm visine moraju biti vezana u za njih primjerenom sustavu vezanja, u autosjedalici ili pomoću posebnog dječjeg postolja, koje je pričvršćeno za automobil. Za kršenje zakonskih odredbi propisana je novčana kazna u iznosu od 500 kuna, odnosno 66 eura.

Iznimno se djeca visine između 135 i 150 cm smiju voziti vezana samo sigurnosnim pojasom vozila, ali samo ako im pojas odgovara i ako su vezana na stražnjem sjedalu. Autosjedalica koja se postavlja u smjeru suprotnom od smjera vožnje ne smije se nikad postaviti na sjedalo zaštićeno prednjim zračnim jastukom ako zračni jastuk nije fizički isključen.

Djecu je potrebno voziti u suprotnom smjeru vožnje do minimalno 15 mjeseci, 10 kg i samostalnog hodanja (sva tri uvjeta moraju biti zadovoljena). Sigurnosna je preporuka voziti dijete što duže u suprotnom smjeru vožnje, barem do dvije godine, a idealno skroz do četiri. Suprotan smjer vožnje je pet puta sigurniji za malu djecu do četiri godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.