Savjetnik: Parovi u zdravim brakovima izbjegavaju dvije uobičajene fraze

Foto: Shutterstock

Rješavanje sukoba u vezi često može biti izazovno, osobito kada emocije preuzmu kontrolu. No, umjesto da konflikt eskalira, važno je znati kako ga smiriti i konstruktivno riješiti. Savjetnik za veze, Jimmy Knowles, otkrio je koje je fraze najbolje izbjegavati i kako ih zamijeniti onom koja će pomoći u rješavanju sukoba na zdrav način.

1. "Ti nikad..."

Ako vidimo nered u kuhinji, to nas može potpuno izbaciti iz takta. Dakle, često ćemo prići partneru i započeti s optužbama: "Ti nikad ne čistiš kuhinju." U takvim trenucima često koristimo riječi koje partnera vrijeđaju, nazivajući ga "lijenim" ili "neodgovornim". Međutim, takav pristup rijetko rješava problem, i često donosi samo bol i frustraciju.

"Ako zaista želimo imati poštovanje u sukobu, ne smijemo započeti s neprijateljstvom i vrijeđanjem. Umjesto toga, uzmite pauzu. Odvojite 30 minuta kako biste se smirili. Naš ton, govor tijela i riječi itekako su važni", upozorio je Knowles, prenosi YourTango. Kako istraživanja pokazuju, važno je pristupiti razgovoru s ranjivošću i poštovanjem, umjesto s prezirom, što može brzo uništiti vezu.

2. "Ti uvijek..."

Kada započinjemo pritužbu riječima "Ti uvijek", pokazujemo nedostatak suosjećanja i kritički pristup koji je često nepravedan prema partneru. Knowles ističe: "Možemo postaviti zdrave granice oko nepoželjnih ponašanja, ali trik je u tome da sami ne postanemo osoba koja je emocionalno nesigurna."

Studije pokazuju da povrijeđeni ljudi često povređuju druge, ali ako ne prekinemo taj začarani krug boli, naš odnos neće napredovati. Umjesto korištenja riječi "nikad" i "uvijek", važno je fokusirati se na vlastite osjećaje. Tako izbjegavamo stavljanje partnera u defenzivni položaj, što može otežati rješavanje problema.

Što se tiče zdrave komunikacije, Knowles predlaže: "Umjesto da kažete: 'Ti me frustriraš jer nikad ne opereš suđe', bolje je reći: 'Osjećam se kao da sam jedina osoba kojoj je stalo do toga da suđe bude oprano. To me čini nesigurnom i zanemarenom.'" Iznošenje vlastitih osjećaja bez preuveličavanja prošlih pogrešaka vodi do učinkovitog rješavanja sukoba.

Vođenje razgovora s ranjivošću nije lako, no važno je iskreno izraziti svoje osjećaje kako bi se došlo do pravog rješenja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.