Šest znakova da se mentalno zdravlje vašeg djeteta pogoršava

Foto: Pexels

Mentalno zdravlje mladih sve je ozbiljniji problem. U Velikoj Britaniji broj osoba od 11 do 25 godina hospitaliziranih zbog problema s mentalnim zdravljem porastao je za petinu između 2017. i 2023. Postoje znakovi prema kojima roditelji mogu prepoznati da se mentalno zdravlje njihove djece pogoršava. To je važno kako biste na vrijeme mogli potražiti pomoć i prevladati krizu.

Loše raspoloženje

"Ako se vaše dijete osjeća potišteno i djeluje ravnodušno, plačljivo ili razdražljivo, i to traje duže vrijeme, to bi mogao biti znak depresije", upozorava psiholog Seb Thompson.

Udaljavanje od prijatelja i obitelji

"Djeca koja su depresivna mogu se osjećati neshvaćeno, razdražljivo, bezvrijedno ili beznadno. Mogu se osjećati kao da ih nitko ne razumije te se zbog toga otuđuju od postojećih prijateljstava ili prestaju pokušavati stvoriti nova", objašnjava Thompson.

Dijete ne treba prisiljavati na razgovor, već mu treba dati do znanja da ste spremni saslušati ga kada to poželi.

Promjene apetita

Promjene u apetitu, bilo da dijete jede znatno više ili manje nego inače, mogu biti važan pokazatelj mentalnog zdravlja djeteta.

"Za neku djecu, prejedanje može biti način nošenja sa stresom ili tjeskobom, dok gubitak apetita može signalizirati depresiju ili ozbiljne probleme", objašnjava psihologinja Elena Touroni.

"Roditelji bi se trebali zabrinuti ako ove promjene potraju dulje od nekoliko tjedana ili ako su popraćene drugim znakovima emocionalnog stresa, poput niske energije ili razdražljivosti. Da biste pomogli djetetu, pokušajte održavati redovite obroke i ponudite izbor zdrave hrane, bez pritiska na dijete da jede", dodaje.

Ako primijetite dosljedne obrasce ili značajne promjene težine, možda je vrijeme da se javite zdravstvenom djelatniku za savjet.

Promjene u obrascima spavanja

Važno je obratiti pozornost na sve promjene u obrascima spavanja, bilo da se radi o previše spavanja ili o tome da dijete uopće ne može spavati.

"Ako ne spavamo dovoljno, naše fizičko i mentalno zdravlje trpi. Za mnoge ljude to znači osjećaj nedostatka energije, depresiju i razdražljivost. Također, može utjecati na našu koncentraciju i sposobnost da se usredotočimo na dnevne zadatke ili na poteškoće s pamćenjem", objašnjava Thompson. 

Neobjašnjiva tjeskoba

Ako vaše dijete djeluje neuobičajeno tjeskobno bez jasnog razloga, to bi mogao biti znak skrivene tjeskobe ili stresa.

"Djeca s tjeskobom mogu pokazivati ponašanja kao što su stalna zabrinutost, nemir ili fizičke simptome poput bolova u trbuhu ili glavobolje. Kako biste olakšali njihovu tjeskobu, potvrdite njihove osjećaje priznavanjem njihove zabrinutosti bez prosuđivanja. Potaknite ih da govore o onome što ih brine i pomozite im da razviju strategije suočavanja, kao što su vježbe dubokog disanja ili aktivnosti svjesnosti", ističe Touroni.

"Ako njihova tjeskoba utječe na njihov svakodnevni život, primjerice, na uspjeh u školi ili društvene interakcije, možda je vrijeme da se obratite stručnjaku za mentalno zdravlje za daljnju podršku", predlaže.

Smanjen interes za omiljene aktivnosti

"Ako djeca pate od lošeg raspoloženja ili depresije, možda više neće nalaziti užitak u stvarima koje su prije uživala, poput sporta, klubova, druženja i grupnih aktivnosti, te mogu izbjegavati takve situacije. Nemojte forsirati dijete. Najveću razliku čini potvrđivanje djetetovih unutarnjih misli i osjećaja", zaključio je Thompson za The Independent.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.