Šest znakova disleksije koje bi roditelji trebali prepoznati čim prije

Foto: Shutterstock

OD 7. do 13. listopada obilježava se Međunarodni tjedan svjesnosti o disleksiji. To je česta poteškoća u učenju koja prvenstveno utječe na sposobnost čitanja, pisanja i pravopisa. Disleksija nije povezana s razinom inteligencije i može se uspješno upravljati pravilnim resursima i podrškom, što djeci omogućuje da napreduju akademski i profesionalno.

Rano otkrivanje ključ je uspješnijeg učenja i kvalitetnije podrške, koja može značajno promijeniti djetetov obrazovni put i buduće prilike. Zato stručnjaci iz organizacije Explore Learning savjetuju roditelje kako prepoznati simptome disleksije i pomoći djetetu da nadvlada poteškoće.

1. Teškoće s učenjem pjesmica i rima

Djeca s disleksijom često imaju problema s pamćenjem i recitiranjem dječjih pjesmica, kao što je "Išao medo u dućan". Zbog poteškoća u prepoznavanju rimovanih riječi i razlaganju riječi na glasove, ovakvi zadaci za njih mogu biti posebno zahtjevni.

2. Zakašnjeli razvoj govora

Djeca s disleksijom obično kasnije progovaraju ili im je teže pravilno artikulirati riječi. Ova poteškoća povezana je s fonološkom obradom, što znači da djeca teže povezuju i prepoznaju pojedine zvukove govora.

3. Problem s učenjem abecede

Učenje i pamćenje abecede te povezivanje slova s njihovim glasovima može biti izazov za djecu s disleksijom. Te poteškoće proizlaze iz slabosti u sekvencijalnom pamćenju i povezivanju glasova sa slovima.

4. Teškoće s praćenjem uputa

Djeca s disleksijom mogu imati problem s izvršavanjem više uputa u nizu. Mogu se zbuniti ili zaboraviti dijelove uputa, što se često povezuje s poteškoćama u radnoj memoriji.

5. Zbunjenost oko riječi koje opisuju smjer

Riječi poput "lijevo", "desno", "gore" i "dolje" mogu izazvati zabunu kod djece s disleksijom, a ta se zbunjenost često nastavlja i u odrasloj dobi.

6. Kratkoročne poteškoće s pamćenjem

Djeca s disleksijom često se teško prisjećaju nedavnih informacija, kao što su imena prijatelja ili jednostavne upute. Ova poteškoća može biti povezana s problemima u radnoj memoriji koja je zadužena za zadržavanje i obradu informacija.

Kako prepoznati disleksiju kroz školovanje

Znakovi disleksije često postaju izraženiji kad dijete krene u školu i počne razvijati vještine čitanja i pisanja. Evo nekoliko čestih simptoma koji se mogu pojaviti u školskom okruženju.

  • Čitanje: Sporo čitanje, poteškoće s prepoznavanjem riječi ili učestale greške kod čitanja naglas.
  • Pisanje: Nedosljedno pisanje, obrtanje slova ili pisanje riječi unatrag.
  • Gramatika: Poteškoće s učenjem prefiksa i sufiksa.
  • Pažnja: Teškoće s koncentracijom i mirnim sjedenjem ili teškoće sa slušanjem priča.
  • Fina motorika: Problemi s preciznošću, poput bojanja unutar linija ili nespretni pokreti kistom.
  • Anksioznost: Strah i nelagoda prilikom čitanja naglas.
  • Obiteljska povijest: Slične poteškoće kod drugih članova obitelji.

Unatoč izazovima, s odgovarajućom pomoći i sustavima podrške, djeca s disleksijom mogu postići izvrsne rezultate u školi i kasnije u životu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.