U MNOGIM obiteljima blagdan Uskrsa podrazumijeva i objed koji uključuje jaja, šunku, rotkvice, mladi luk, kolače i druge delicije. No jednako tako mnogi pretjeraju s pripremom različitih jela pa se kasnije bore s ostacima hrane koje ne žele baciti, a ne žele ni danima jesti ista jela.
No s glavnom zvijezdom uskrsnog stola, šunkom, postoji bezbroj mogućnosti. Od nje mogu nastati brojna druga jela, potpuno drugačija, a podjednako ukusna.
Zato vam u nastavku donosimo četiri ideje kako iskoristiti ostatke uskrsne šunke:
Tjestenina sa šunkom, graškom i vrhnjem
Umjesto uobičajene tjestenine s piletinom i vrhnjem, ukućane iznenadite nešto drugačijim ručkom.
Na malo luka pržite šunku izrezanu na kockice, dodajte joj grašak i vrhnje za kuhanje te kuhajte dok se umak ne zgusne. Na kraju dodajte peršin te začinite po ukusu, a potom umak pomiješajte s prethodno skuhanom tjesteninom.
Topli sendviči
Kruh narežite na šnite, na njih stavite tanko rezanu šunku, sir i druge sastojke prema vlastitom ukusu. Sve kratko zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici.
Omlet
Klasični omlet možete podebljati ostacima uskrsne šunke i mladim lukom te sirom.
Hladna salata od tjestenine
Šunku izrežite na kockice te ih dodajte prethodno skuhanoj tjestenini. Možete dodati grašak, kukuruz, papriku, skuhanu i narezanu mrkvu, kuhana jaja i sir izrezan na kockice. Sve povežite umakom u koji ste stavili kiselo vrhnje, žlicu majoneze i nekoliko kapi cijeđenog soka od limuna. Začinite prema svom ukusu i ostavite oko sat vremena u hladnjaku.