Što provokativni kostimi za Noć vještica čine djeci

Foto: EPA

JEDAN od najtraženijih dječjih kostima za ovogodišnju Noć vještica predstavlja Red iz filma Descendants: The Rise of Red, a prodaje se kao kratki i uski crveni kostim s čipkom ili mrežastim materijalom i patentnim zatvaračima. Još jedan od top 10 kostima na Googleovoj godišnjoj listi Frightgeist - Kraljica srca - često nalikuje kostimu francuske sluškinje.

"Dječaci se oblače u vojnike, policajce i istraživače. Djevojke se oblače kao zgodne male tinejdžerice", napisale su Sharon Lamb i Lyn Mikel Brown u knjizi Packaging Girlhood: Rescuing Our Daughters From Marketers’ Schemes iz 2006. godine.

Lamb i Mikel Brown smatraju da su djevojke koje se oblače u "princeze, navijačice i seksi dive" velika promjena u odnosu na njihovo djetinjstvo. Dok su autorice odrastale, Noć vještica bila je pretvaranje da ste netko ili nešto drugo za praznik, piše CNN.

No umjesto da pomažu djevojčicama da istraže identitete kao što su liječnice ili znanstvenice - ili čak superheroja poput dječaka – u posljednje vrijeme kostimi često seksualiziraju djevojčice. Dio je to šireg trenda. Kad se djevojke pridruže društvenim mrežama, ubrzo shvate da je jednostavan način za privlačenje lajkova i pažnje izgledati "zgodno" na slikama koje objavljuju. Ali to je užasna ideja za Noć vještica ili bilo koje doba godine.

Pedijatri: Seksualno zlostavljana djeca se s napadačima povezuju na društvenim mrežama

"Ako djevojka želi seksi kostim za Noć vještica, ne treba je osuđivati, nego umjesto toga otvoriti dijalog", smatra Elizabeth Baron, psihoterapeutkinja iz New Yorka i osnivačica platforme za mame With Elizabeth.

"Roditelji bi trebali objasniti da provokativno odijevanje dovodi do objektivizacije djevojčica i žena, što naglašava njihova tijela i umanjuje njihove druge kvalitete. Kada se to objektiviziranje dogodi, one su u opasnosti da budu maltretirane, pa čak i zlostavljane, bilo osobno ili na internetu", kaže Baron.

Objave li te fotografije javno, mogle bi čak privući pozornost predatora djece. Pedijatri su nedavno upozorili da se neka djeca koja su seksualno zlostavljana povezuju sa svojim napadačima na društvenim mrežama. Seksualizacija je također znak da djevojke misle da im je izgled od primarne važnosti.

Razgovor s djecom o samopouzdanju i kostimima

"Djevojke koje se odijevaju na seksi načine mogle bi se početi pretjerano identificirati sa svojom seksualnošću i vjerovati da je njihov fizički izgled ono što im daje samopouzdanje. Kad djevojke postanu zaokupljene svojim vanjskim izgledom, vjerojatnije je da će se morati nositi s percepcijom vlastitog tijela, kao i s problemima mentalnog zdravlja, kao što su anksioznost i depresija te nisko samopoštovanje", upozorava Baron.

Iako je dobro da djeca brinu o tome kako izgledaju, želimo da djevojčice i mlade žene pronađu ravnotežu između ponosa na svoj izgled i fokusiranja na druga područja svog identiteta koja doprinose njihovom samopoštovanju, primjerice dobra učenica, odlična sportašica, ljubazna prijateljica i odgovorna kći, ističe Baron.

Stoga je važno naučiti djecu da njihovo samopouzdanje ne smije biti vezano za način na koji se odijevaju. "Ako dijete zahtijeva određenu odjeću na sebi kako bi imalo samopouzdanje, to znači da nije samouvjereno", rekla je Justine Ang Fonte, edukatorica seksualnosti iz New Yorka.

Može biti korisno istaknuti određene primjere. "Beyoncé je samouvjerena u trenirkama i dolčevitama jer to nije ono što je čini seksi - to je njezino iskreno uvjerenje da ima svrhu, umijeće i pripadnost", istaknula je Fonte.

Kako potaknuti djecu da istraže osnažujuće identitete kroz kostime?

Baron je rekla da je također važno razgovarati o pritisku koji djeca mogu osjećati da izgledaju "zgodno" ako je to uobičajeno među njihovim prijateljicama: "Priznajte da može biti teško napraviti drugačiji izbor od nekih svojih vršnjakinja."

Roditelji također mogu pomoći djeci da koriste svoju maštu da isprobaju osnažujuće identitete sa svojim kostimima. "Fantazija za djecu je isprobavanje novih uloga, zamišljanje neobičnog ili nemogućeg, nošenje bilo kojeg divljeg i ludog identiteta koji odgovara njihovoj mašti ili ih trenutno zaokuplja", napisale su Lamb i Mikel Brown u svojoj knjizi.

Dakle, roditelji mogu poticati djevojčice, i ne samo njih, da budu predsjednice Vrhovnog suda ili Sjedinjenih Američkih Država. "Zamislite da je sve moguće", savjetovale su Lamb i Mikel Brown: "Pomozite joj zamisliti živahnu vilu koja se bori protiv zlog zmaja u magičnom kraljevstvu, leptira koji spašava svijet insekata ili princezu koja pomoću karte može pronaći vlastiti put do sreće."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.