Stručnjaci objasnili po čemu prepoznaju odlične majke, sve imaju ove osobine

Foto: Pexels

DANAS nije nimalo jednostavno biti majka pa ne čudi kako se mnoge od njih često brinu odgajaju li svoju djecu na pravilan način i jesu li uopće dobre u tome. Unatoč visokim standardima koje nerijetko postavljaju same sebi, stručnjaci objašnjavaju kako postoje jasni znakovi po kojima mogu prepoznati odličnu majku. U nastavku vam donosimo o kojim se osobinama radi.

Može zadržati pribranost

Jedna od najboljih osobina majke jest pribranost, čak i u najstresnijim situacijama. Naravno da svi ponekad izgubimo kontrolu, ali žene koje znaju kako vladati svojim emocijama prije nego što se ''pogube'', imaju predispoziciju biti odlične majke, smatraju stručnjaci. Kako biste najbolje istrenirali svoju smirenost, razmislite o tome što vas najčešće izbacuje iz takta i pokušajte pronaći način koji će vam pomoći da u toj situaciji smanjite stres i ostanete pribrani koliko je god to moguće.

Sluša dijete bez osuđivanja

Djeca vole mame koje ih slušaju bez ikakvog osuđivanja. Kako vaše dijete raste, ono će s vama dijeliti svoje misli, zapažanja i iskustva na prilično nefiltriran način. Za njega ne postoje granice. Međutim, ponekad roditelji reagiraju na način na koji ne bi smjeli - osuđuju dijete, uspoređuju ga s drugima ili ga uopće ne slušaju pažljivo kao što bi trebali. U tom slučaju dolazi do odvajanja te se dijete zatvara u sebe. Kako piše Entertainment Times, bitno je da vaše dijete uvijek ima slobodu razgovarati s vama i dijeliti sve što mu se u životu događa, a osobina dobre majke jest aktivno slušanje i eventualni savjet ako ga može dati.

Snažna je i kad je najteže

Kad jednom postanete majka, shvatit ćete da svi u vašoj okolini osjećaju veliku potrebu davati vam savjete koje niste ni tražili ili kritizirati vaše odluke. Osobina odlične majke krije se u njezinoj snazi, čak i kada je izazvana komentarima oko sebe. Ponekad ćete se susresti s problemima na poslu, u školi, slabim ocjenama, egzistencijalnim pitanjem ili partnerskim problemima, ali upravo je način na koji ćete se nositi s njima pravi pokazatelj kakva ste majka, tvrde stručnjaci. Naime, kao roditelj vi ste primjer svome djetetu i način na koji se vi nosite sa svakodnevnim izazovima njemu je primjer kako se ponašati.

Potiče djetetove interese

Poticanjem interesa i talenata dijete postiže rezultate te postaje uspješno ljudsko biće. Stoga, kao majka možete pozitivno angažirati djecu tijekom njihovog djetinjstva, a rezultati će biti vidljivi i u njihovoj odrasloj dobi. Ponekad se roditelji ne slažu s djetetovim izborom, ali osobina dobre majke jest uvijek biti na strani djeteta, čak i u onim situacijama kada ne vjeruje da je njegov put ispravan. Stručnjaci naglašavaju kako je upravo poticanje djetetovih želja i interesa glavna odlika odličnih roditelja, ali i velika vrlina ljudi općenito.

Shvaća odgovornost koju majčinstvo donosi

Majčinstvo je vrlo ozbiljna stvar i podrazumijeva preuzimanje odgovornosti kakvu ranije u životu vjerojatno nikada niste imali priliku iskusiti. Zbog toga stručnjaci naglašavaju kako samo odlične majke shvaćaju odgovornost koju majčinstvo sa sobom donosi. Nakon što jednom žena postane mama, ona više nije odgovorna samo za sebe, već za još jedno malo biće. Imati razumijevanja za to u tom je trenutku vrlo važno i presudno kako biste odgojiti dijete puno empatije, razumijevanja i odgovornosti. To znači da shvaćate što roditeljstvo zahtijeva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.