Svako sedmo dijete u SAD-u ima krvni tlak viši od normalnog

Foto: Pixabay

Nova studija Američke zaklade za srce otkriva alarmantan podatak – jedno od sedmero djece u SAD-u živi s visokim krvnim tlakom. Ovaj problem, koji se nekad smatrao isključivo problemom odraslih, sve češće pogađa djecu i adolescente.

"Visoki krvni tlak nije samo bolest odraslih. Njegovi korijeni često počinju još u djetinjstvu, a povezani su s nezdravim navikama poput loše prehrane i manjka tjelovježbe", objašnjava kardiolog Thomas Kimball.

Istraživački tim pod vodstvom dr. Ahlie Sekkarie promatrao je 2600 djece u dobi od 8 do 19 godina. Rezultati su pokazali da 8.7 % djece već ima povišen krvni tlak, dok 5.4% djece ima visok rizik od njegovog razvoja. Preliminarni nalazi pokazuju da ukupno 14% djece i adolescenata u SAD-u ima problem s krvnim tlakom.

Uzroci visokog krvnog tlaka kod djece

Što uzrokuje ovu zabrinjavajuću pojavu kod djece? Dok se uzroci mogu razlikovati, poznato je da čimbenici poput loše prehrane, nedostatka tjelesne aktivnosti, pretilosti, pušenja i konzumacije alkohola igraju ključnu ulogu u razvoju hipertenzije. Pedijatar Vincent J. Gonzalez ističe da su ovi promjenjivi čimbenici glavni pokretači, no u nekim slučajevima problem mogu uzrokovati i zdravstveni problemi poput endokrinih bolesti, bubrežnih bolesti, srčanih bolesti i genetike.

Tihi ubojica: Zašto je visok krvni tlak opasan?

Jedan od najvećih problema s visokim krvnim tlakom je činjenica da ga često ne prate jasni simptomi. "Visoki krvni tlak nazivamo tihim ubojicom jer hipertenzija često ne uzrokuje nikakve simptome", kaže kardiolog Alan Sing.

Ponekad simptomi poput glavobolje, zamagljenog vida ili krvarenja iz nosa mogu ukazivati na problem, ali kod većine djece visoki krvni tlak prolazi neopaženo dok ne nastupi ozbiljnije oštećenje organa.

Dugoročne posljedice neliječenog visokog krvnog tlaka

Roditelji bi trebali biti posebno zabrinuti zbog dugoročnih posljedica neliječenog visokog krvnog tlaka. Oštećenja srca, bubrega, očiju i mozga samo su neki od ozbiljnih problema koji mogu nastati. Također, hipertenzija je jedan od glavnih uzroka ateroskleroze – začepljenja arterija, što dodatno povećava rizik od srčanih bolesti.

Kako pomoći djetetu s visokim krvnim tlakom?

Ako je vašem djetetu dijagnosticiran visok krvni tlak, ne treba paničariti, ali važno je ozbiljno shvatiti situaciju. Promjene načina života mogu značajno pomoći u regulaciji hipertenzije. Stručnjaci preporučuju DASH dijetu koja se temelji na povećanju unosa povrća, voća, nemasnog mesa i cjelovitih žitarica te smanjenju unosa soli i šećera. Uz to, redovita tjelesna aktivnost, u trajanju od 30 do 60 minuta dnevno, tri do pet puta tjedno, može biti ključna za snižavanje krvnog tlaka i dugoročno zdravlje. Pravovremeno uvođenje zdravih navika može spriječiti ozbiljne posljedice i osigurati zdravlje vašeg djeteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.