Terapeut otkriva jednostavnu tajnu sretnog braka

Foto: Pexels

Mnogi parovi usredotočuju se na popravljanje onoga što je među njima slomljeno. No, što se događa kada je brak već sjajan? Kako osigurati da to tako i ostane?

Čak i najkompatibilniji parovi suočavaju se s izazovnim trenucima i žele ih prebroditi kao tim, ostajući ujedinjeni. Istraživanje Pew Researcha o braku pokazalo je da 84 posto ljudi vjeruje kako je uspješan brak najvažniji ili jedan od najvažnijih ciljeva u životu. Dakle, kako možemo aktivno očuvati snagu odnosa, čak i ako je on već odličan? Terapeut dr. Stan Tatkin ističe da uspješni odnosi ne nastaju slučajno.

"Uspješni, dugotrajni odnosi ne nastaju slučajno, već zahtijevaju svjesno zalaganje i zajednički rad", navodi za YourTango.

Dodaje kako je važno da parovi shvate prave razloge zbog kojih su zajedno, o važnosti ostajanja povezanim i postavljanja zajedničkih ciljeva. Naglasio je i važnost zajedničkog rada kao tima i donošenja eksplicitnih dogovora. Također je ključno maksimalno iskoristiti vrijeme razdvojenosti i ponovnih susreta, jer odsutnost može pojačati pozitivne emocije ponovnog susreta.

"Sve su ove stvari bitne za dugotrajnu sreću u odnosu", tvrdi terapeut.

Dakle, najbolji savjet koji je stručnjak dao svodi se na jedan ključni korak: kako bi zaštitili sreću braka, oba partnera moraju staviti odnos na vrh svojih prioriteta. Da, postoje pozitivni koraci koje treba poduzeti, važni razgovori koje treba voditi i nova iskustva koja treba dijeliti. No, ove metode neće nas zadržati povezanima ako počnemo uzimati partnera zdravo za gotovo i svoj zdrav odnos postavimo na "autopilot".

"Iako se brak može činiti sigurnim i stabilnim, lako je zaboraviti koliko su partnerstva krhka te početi usmjeravati pažnju na druge stvari. "No, svaki odnos treba pažnju i njegu, čak i onaj sretan. Svakodnevna briga i povezanost s partnerom ključni su za održavanje već uspješne veze. Avantura ostajanja zaljubljenim može biti još uzbudljivija i ispunjavajuća od samog zaljubljivanja", zaključio je terapeut.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.