Terapeut tvrdi da jedna stvar može ojačati svaki odnos

Foto: Unsplash

Ljubav je temelj svake veze, ali postoji još jedan vrlo važan uvjet za zdrav i sretan odnos, tvrdi terapeut i socijalni radnik Terry Gaspard.

"Istraživanja su pokazala da je opraštanje ključno za uspješne romantične veze. Sposobnost traženja i davanja oprosta jedan je od najvažnijih čimbenika koji doprinose zadovoljstvu u braku i dugotrajnoj ljubavi", navodi za YourTango.

Opraštanje zahtijeva spremnost da priznamo kako smo ranjivi, ali i preuzimanje odgovornosti za vlastiti život, umjesto ostajanja u ulozi žrtve. Parovi koji prakticiraju oprost, oslobađaju se toksičnih osjećaja boli i srama, što im omogućuje da se ponovo povežu.

"Nedostatak oprosta može dovesti do emocionalne i fizičke udaljenosti. Zadržana zamjeranja često uzrokuju povlačenje i manjak otvorenosti, što s vremenom slabi povjerenje među partnerima", upozorava Gaspard.

Također, važno je znati da opraštanje, u zdravoj mjeri, nije znak slabosti već snage. "U braku, opraštanje pokazuje da ste spremni na dobrohotnost prema svom partneru, čime se omogućuje proces kretanja naprijed", objašnjava terapeut.

Osim toga, dodaje da je opraštanje dar koji zapravo dajemo sebi. 

"Iako može pomoći drugima, ono prvenstveno donosi mir vama, omogućujući vam da živite bez tereta neriješenih negativnih osjećaja", zaključio je Gaspard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.