Terapeutkinja: Ako prakticirate ove tri navike, bolji ste par od većine

Foto: Pexels

Sretna i zdrava veza temelji se na međusobnom poštovanju, podršci i otvorenoj komunikaciji. Partneri bi jedni drugima trebali pružati osjećaj sigurnosti i razumijevanja. 

Određene navike mogu nam pomoći da unaprijedimo sve aspekte veze kroz zajednički rast, tvrdi stručnjakinja za veze i hipnoterapeutkinja, Virginia Clark. 

"Kada ulažete trud u razvijanje ovih kvaliteta, privući ćete sličan trud i od svog partnera, stvarajući time ciklus ljubavi i podrške. Bez ovih kvaliteta, vaše veze mogu biti kratkotrajne i prepune drame. Da su ove navike jednostavne, vjerojatno bi bilo mnogo manje osoba koje su same i mnogo manje razvoda. Uloženi trud u izgradnju sjajne veze posebno je nagrađujući jer ste svjesni da uživate u rezultatima svog rada", objasnila je za YourTango.

Istaknula je tri navike koje osiguravaju sretnu i zdravu vezu. Tvrdi da su parovi koji prakticiraju te navike uspješniji i sretniji.

1. Preuzmite odgovornost za svoje misli i postupke

"Vi ste odgovorni za vlastiti život; nitko drugi ne može živjeti vaš život umjesto vas. Ne možete kontrolirati ponašanje drugih ljudi, ali možete kontrolirati kako reagirate na njih, što je potvrđeno istraživanjima o emocionalnoj regulaciji u vezama. Ne možete se izvlačiti lošim ponašanjem drugih ljudi. Istraživanje o ponavljajućem negativnom razmišljanju pokazuje kako negativno razmišljanje može dovesti do negativnih postupaka, a samo vi možete zaustaviti taj ciklus. Budite spremni preuzeti odgovornost za svoj dio u vezi i izbjegavajte upuštanje u igru krivnje s partnerom", ističe stručnjakinja.

2. Budite iskreni o tome tko ste

"Imajte hrabrosti biti autentični sa svojim partnerima. Ako se pretvarate da ste netko tko niste kako biste osvojili nekoga, s vremenom će se to otkriti. Autentičnost je jedina stvar koju možete održati bez napora. Bit će vam puno bolje kada vas vole zbog onoga tko i što jeste, a ne zbog slike koju pokušavate stvoriti", navodi Clark.

3. Uvijek tretirajte svoje partnere s poštovanjem

Poštovanje je temelj ljubavi i podrazumijeva jednakost.

"Tretirajte svog partnera onako kako biste željeli da vas tretiraju i onako kako oni žele biti tretirani. Poštovanje uzima u obzir sreću druge osobe i njihovo pravo da budu ono što jesu. Prezir je suprotnost poštovanju i ubija bilo kakva osjećanja ljubavi. Sretne veze ne događaju se spontano. One su rezultat rada na sebi i truda koji uložite. Svatko može biti u vezi, ali samo oni koji su spremni truditi se i prilagoditi završit će u sretnim vezama koje traju cijeli život", zaključila je Clark.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.