Terapeutkinja: Ako želite popraviti odnos s odraslom djecom, jedan savjet može pomoći

Foto: Pexels

S godinama odnosi između roditelja i djece evoluiraju, a često dolazi do promjena u dinamici. Kako bismo održali bliskost i razumijevanje, važno je povremeno provesti reviziju tih odnosa, tvrdi terapeutkinja Sarah Epstein.

"Većinu dana provodim pomažući roditeljima i odrasloj djeci da se snađu u ponekad teškim odnosima. Dok provodim različite intervencije s obiteljima, jedna od mojih najdražih je 'revizija odnosa'. Možda zvuči očito, ali ako ste roditelj čiji odnos s odraslim djetetom nije dobar, važno je obaviti reviziju odnosa. To znači imati iskren razgovor o tome kako se oboje osjećate u vezi s vašim odnosom", istaknula je za Psychology Today. Određena pitanja mogu u tome pomoći.

Evo koja je pitanja Epstein posebno izdvojila:

  • Kako se naš odnos čini tebi?
  • Što najviše voliš raditi s nama/sa mnom?
  • Koji su ti dijelovi našeg odnosa najmanje dragi?
  • Kako najradije razgovaraš i provodiš vrijeme s nama/sa mnom?
  • Kako se osjećaš tijekom naših razgovora?
  • Osjećaš li se podržano u našem odnosu?
  • Postoji li nešto što bi volio/voljela da znam/znamo o tebi ili našem odnosu?

"Revizija odnosa omogućava odrasloj djeci da podijele povratne informacije o pozitivnim i negativnim aspektima veze. Pristupite ovoj prilici otvoreno i iskreno. Ako niste spremni na izravne povratne informacije ili se bojite uvredljivih reakcija, možda još niste spremni za ovaj korak. Poboljšanje odnosa zahtijeva preuzimanje odgovornosti za vlastite postupke, posebno ako je odnos udaljen ili napet, što može zahtijevati promjenu vašeg ponašanja ili načina komunikacije", objašnjava terapeutkinja.

Ova revizija također ukazuje na želju za poboljšanjem odnosa koji zadovoljava obje strane.

"U mnogim obiteljima, roditelji nameću vlastite vizije odnosa. Umjesto toga, revizija pokazuje želju za razumijevanjem potreba vaše odrasle djece i stvaranjem veze koja svima odgovara. Ova analiza može otkriti važne uvide, poput uživanja djece u zajedničkom vremenu ili mogućih bolnih točaka, što otvara put za promjene i nove načine interakcije", zaključila je Epstein.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.